Obratite pažnju
36

Četiri uobičajene greške koje bi zapravo mogle dovesti do skokova šećera u krvi

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Porast šećera u krvi može se dogoditi lakše nego što većina ljudi zna i često je izazvan svakodnevnim navikama.

Kada nivo šećera u krvi naglo poraste nakon jela, to može dovesti do energetskih padova, povećane gladi i, s vremenom, doprinijeti otpornosti na inzulin i metaboličkim problemima.

Iznenađujuće, uobičajene navike koje svakodnevno praktikujete mogu doprinijeti ovim skokovima ako niste pažljivi. Svjesnost ovih skrivenih okidača može napraviti značajnu razliku u upravljanju nivoima šećera u krvi.

Ne spavate dovoljno

Nedovoljno sna može dovesti do skokova šećera u krvi narušavajući sposobnost tijela da efikasno reguliše glukozu. Nedostatak sna utječe na osjetljivost na inzulin, čineći stanice manje osjetljivim na inzulin, što dovodi do viših nivoa šećera u krvi.

Kada se ne odmaramo dovoljno, naša tijela proizvode više kortizola (hormona stresa), koji može uzrokovati porast šećera u krvi. Loš san također smanjuje osjetljivost na inzulin, što otežava našim tijelima da stabilizuju nivo šećera u krvi.

Preskakanje obroka

Kada preskočite obrok, nivo šećera u krvi može u početku pasti, uzrokujući da vaše tijelo otpušta uskladištenu glukozu kako bi nadoknadilo. Ovo često pokreće oslobađanje hormona stresa poput kortizola, što može dovesti do naglog povećanja nivoa šećera u krvi.

Preskakanje obroka može izgledati bezopasno, ali često dovodi do niskog šećera u krvi, koji raste kada konačno jedemo. Ovaj ciklus može biti složen za tijelo, posebno ako je prvi obrok bogat ugljikohidratima, što dovodi do brzog povećanja šećera u krvi.

Neaktivnost

Kada niste aktivni, glukoza ostaje u krvi duži vremenski period, što dovodi do povišenog nivoa šećera u krvi. Redovno kretanje pomaže povećanju osjetljivosti na inzulin, omogućavajući vašim stanicama da efikasnije reagiraju na inzulin.

Fizička aktivnost pomaže mišićima da iskoriste glukozu za energiju, što snižava šećer u krvi. Kada smo primarno neaktivni, posebno nakon jela, nivoi šećera u krvi imaju tendenciju da ostanu duže duže, što dodatno opterećuje inzulin i otežava njegovo održavati šećer u krvi stabilnim.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom

Hrana s visokim glikemijskim indeksom brzo povećava šećer u krvi jer se brzo razlaže u glukozu. Ove namirnice, kao što su bijeli hljeb, slatke grickalice i prerađene žitarice, sadrže malo vlakana i proteina, koji inače usporavaju proces probave.

Kada se ova hrana probavi, ona brzo oslobađa glukozu u krvotok, uzrokujući nagli porast nivoa šećera u krvi. Kao odgovor, tijelo oslobađa inzulin da snizi šećer u krvi, ali to kasnije može dovesti do brzog pada glukoze. Ovaj nagli pad može pokrenuti oslobađanje hormona stresa, poput kortizola i adrenalina, koji mogu ometati spavanje.