Istraživači su otkrili da je sposobnost čitanja kod mladih ljudi značajno unaprijeđena zbog konzumiranja Omege 3. Eksperti kažu da otkrića ponavljaju koliko je bitno osigurati regularnu upotrebu masnih kiselina u dijetama djece kroz riblje ulje u lososu, tuni, sardini, haringi i skuši.
Istraživanjem je otkriveno da su djeca koja su uzimala Equazen koji je spoj Omege 3 i Omege 6 tri mjeseca pokazala značajni napredak u sposobnosti čitanja od onih kojima je davan placebo.
"Potrebno nam je da više roditelja, učitelja i profesionalaca iz oblasti zdravstva budu svjesni značaja Omege 3 iz ribe i morske hrane. Bilo koja riba i morska hrana je dobar izvor Omege 3. ako ne volite ribu, onda uzimajte dodatak", rekao je dr. Alex Richardsona sa Univerziteta Oxford.
Istraživanje provedeno u neuropsihijatrijskom centru Gillberg na Univerzitetu Goteburg u Švedskoj, a proučavali su djecu od devet i 10 godina. U istraživanju su učestvovali učenici 12 glavnih škola, a testirano je njihovo čitanje - brzina, vizuelna analiza, vještine slušanja, vokabular...
Djeca koja su koristila Omegu 3 imala su za 64 posto bolje rezultate od djece koja su uzimala placebo. Za 10 posto su bila brža, a 20 posto bolje vidjela i čula.