Ekstroverti i neurotici su skloniji prejedanju i imaju veće šanse da budu gojazni
Najnovija švicarska studija je pokazala u kolikoj mjeri karakter određuje kilažu, te kako najveće šanse da budu gojazne imaju neurotične osobe i ekstroverti jer imaju najveću tendenciju ka prejedanju.
Neurotici jedu više kako bi se lakše nosili sa negativnim emocijama, dok ekstroverti konzumiraju više kalorija iz razloga što uglavnom objeduju u društvu.
Švicarski federalni institut tehnologije prikupio je 1.000 odgovora na tri upitnika o prehrambenim navikama, izboru hrane i karakteru osoba. Posljednji upitnik je bio napravljen tako da identificira pet osnovnih elemenata nečijeg karaktera - otvorenost, svjesnost, ekstrovertnost, neurotičnost i prijatnost.
"Otkrili smo kako nečiji karakter zapravo determinira način na koji on/ona jedu, te šta i iz kojeg razloga zapravo jedu. Nedostatak svjesnosti ljude dovodi do toga da jedu impulsivno i izgube samokontrolu u situacijama u kojima im hrana izgleda, miriše i djeluje ukusno", kaže autorica studije Carmen Keller za New York magazine.
Dodaje kako neurotične osobe mogu jesti puno kalorične hrane kako bi se izborile sa svojim negativnim emocijama, dok ekstroverti imaju tendenciju da jedu više nezdrave i brze hrane i piju više alkohola iz razloga što su po prirodi društveniji i gotovo uvijek su u društvu ljudi.
Također, identificirane su tri skupine ljudi koji se prejedaju. To su oni koji hedonistički uživaju u jelu i gozbi i nastavljaju jesti jer se nikad ne osjećaju sitima, zatim oni koji stalno žude za hranom i ne mogu prestati razmišljati o njoj, te emocionalni "prejedači" koji svoje negativne emocije i frustracije liječe konzumiranjem najčešće nezdrave hrane.
"Znamo da neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za gojaznost. Ipak, u pitanju nije samo jedan gen. Neki od njih se odnose na karakter, neki su u vezi s apetitom, dok neki određuju volju i snagu uma i sposobnost da se napravi izbor i kaže 'ne'. Sve to utječe na činjenicu da li ćete u životu biti gojazni ili ne", kaže Carmen Keller.