Prikupljeno 240.000 KM
287

Hiljade učesnika na utrci Race for the Cure uprkos kiši: Trčali su u kabanicama i s kišobranima

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana 17. po redu utrka Race for the Cure, a uprkos kiši i hladnom vremenu hiljade trkača okupile su se ispred Sarajevo City Centra. Ove godine oboren je rekord po broju učesnika, ali i prikupljenog novca.

Uz tradicionalno zagrijavanje učesnika, utrka je startala u 11:30 sati, dok je šetnja počela u 12 sati. Trku je predvodilo više od 550 heroina, žena operisanih od karcinoma dojke, u rozim majicama.

Ove godine 30 ambasadora je sudjelovalo u kampanji, uz 11.582 učesnika u 302 registrovana tima. Među njima je i 31 udruženje pacijentica oboljelih od karcinoma dojke iz cijele Bosne i Hercegovine.

Direktorica organizacije "Think pink – Zajedno smo jedno" Nela Hasić, je kazala da kampanja traje više od 45 dana, a cilj je podizanje svijesti ranog pregleda, prevencije bolesti karcinoma.

"Oborili smo sve rekorde, 11.582 u ovom trenutku registrovana u 302 tima i bezbroj pojedinaca. Skupili smo 240.000 KM", kazala je Nela u suzama nakon završene utrke.

Ovo je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja u našoj zemlji, tačnije o podizanju svijesti o karcinomu dojke, ali i promociji ranog otkrivanja i prikupljanje sredstava za važne usluge koje se obezbjeđuju ženama.

Hasić je prethodno za Klix.ba kazala kako je ovakav događaj vidjela u SAD-a te je odmah shvatila da je nešto slično potrebno i našoj zemlji.

"Možemo ponosno istaći da mnoge javne ličnosti iz različitih sfera života daju svoj doprinos i angažuju se na promociji. To su ustvari naši prijatelji koji svojim angažmanom i zalaganjem doprinose uspješnosti naše kampanje", rekla je.

Ovaj evropski sportski događaj za žensko zdravlje pomaže organizacijama koje se bave karcinomom dojke i bolnicama da prikupe sredstva i podignu svijest o ovom oboljenju. Svake godine u Evropi, 500.000 osoba je dijagnosticirano karcinom dojke, a 125.000 izgubi život od ove bolesti.