Imate visok krvni pritisak? Izbjegavajte ove četiri popularne vrste namirnica
Iako postoji veća vjerovatnost da ćete razviti visok krvni pritisak zbog svoje genetike i dobi, postoji niz faktora koji također mogu utjecati na to.
Ipak, krvni pritisak možete smanjiti i na prirodan način, izbjegavajući određene namirnice. Naime, dijetetičarka Victoria Taylor navodi da četiri popularne vrste hrane i pića mogu uzrokovati skok krvnog pritiska.
"Ako imate visok krvni pritisak (hipertenziju), jedan od alata koji možete koristiti da ga držite pod kontrolom je vaša ishrana", navela je Victoria Taylor.
Slana hrana
Smjernice NHS-a kažu da ne smijemo imati više od šest grama soli dnevno, što je otprilike jedna čajna kašika. Sol može biti opasna jer tjera tijelo da zadržava vodu, povećavajući krvni pritisak.
"Većina soli koju jedemo već je u našoj hrani kada je kupimo u proizvodima kao što su masline, čips, umaci i kiseli krastavci. Ima ga i u mesnim prerađevinama poput šunke, slanine i kobasica, kao i u osnovnim namirnicama poput hljeba i žitarica za doručak", navela je.
Slatka i masna hrana
Šećer i masti ne moraju "izravno" utjecati na vaš krvni tlak, ali hrana s visokim udjelom masti i šećera je visokokalorična hrana. Konzumiranjem previše šećera i masti može dovesti do debljanja, što je povezano s povišenim krvnim pritiskom.
Alkohol
Poznato je da previše alkohola povisuje krvni pritisak. Taylor je savjetovala da ako pijete alkohol, činite to umjereno. Previše alkohola može povisiti krvni pritisak i s vremenom dovesti do debljanja.
Kofein
Kofein može povisiti krvni pritisak, ali njegov je učinak obično kratkotrajan i smanjuje se ako ga pijete redovno. To znači da umjereni unos ne bi trebao biti problem za većinu ljudi.
Međutim, neki su ljudi osjetljiviji na kofein od drugih i ispijanje previše kofeina može utjecati na krvni pritisak. Važno je upamtiti da se kofein ne nalazi samo u kafi i čaju, već ga ima i u energetskim pićima, čokoladi i nekim bezalkoholnim gaziranim pićima.