Kako često konzumiranje indijskog oraha utječe na organizam? Evo zašto ga uvrstiti u ishranu
![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250211198.jpg?v=1)
Ovi slatki orašasti plodovi okusa putera više su od obične užine pune hranjivih tvari. Također su nevjerovatno svestran dodatak svim vrstama jela, od salata preko zdjela s žitaricama do raznih vrsta deserta. Osim toga, lako se pretvaraju i u puter. Dakle, oni su odlična opcija ako pokušavate da unesete više biljne hrane u svoju prehranu.
Među prednostima njihove svakodnevne konzumacije izdvajaju se:
Može poboljšati zdravlje srca
Konzumiranje orašastih plodova je dosljedno povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti, vjerovatno dijelom zbog njihovog povoljnog profila masti. Indijski oraščići nisu izuzetak.
Indijski oraščići su odličan izvor mono i polinezasićenih masti zdravih za srce, koje mogu podržati zdravlje srca. Te zdrave masti mogu poboljšati vaš holesterol kada se konzumiraju umesto hrane bogate zasićenim mastima, poput govedine ili putera. Na primjer, jedno istraživanje je pokazalo da kada ljudi s dijabetesom tipa 2 unose 10 posto dnevnih kalorija iz indijskih oraščića, njihov nivo holesterola se poboljšava u poređenju sa ljudima koji nisu jeli indijski orah.
Može pomoći u kontroli težine
Ako ste izbjegavali indijske orahe jer mislite da su visokokalorični, razmislite još jednom: istraživanja su pokazala da kada jedemo indijski oraščići, možda nećemo apsorbirati sve njihove kalorije. To je zato što se vjeruje da njihova vlakna zadržavaju dio njihove masti, izbacujući je iz vašeg tijela. Dakle, iako 30 grama suho pečenih indijskih oraščića tehnički sadrži 163 kalorije, apsorbiramo samo otprilike 84 posto toga ili oko 137 kalorija.
Kombinacija proteina i masti zdravih za srce u indijskom orašu može usporiti probavu. To vas može duže zadržati sitim, što će vam pomoći da jedete manje. Osim toga, indijski oraščići imaju malo šećera, što ih čini boljom opcijom za vas od ostalih grickalica, poput čipsa ili slatkiša.
Može pomoći pri održavanju nivoa šećera u krvi
Mnoštvo studija podržava prednosti orašastih plodova za prevenciju i liječenje dijabetesa. Može li pomoći i indijski orah? Za početak, indijski orah ima malo ugljikohidrata. Također su bogati drugim nutrijentima koji su pogodni za šećer u krvi kao što su proteini, vlakna, zdrave masti i antioksidansi.
Istraživanja sugeriraju da uobičajena unosa indijskih oraščića umjesto hrane koja sadrži mnogo rafiniranih ugljikohidrata može biti dobra strategija upravljanja šećerom u krvi.
Može podržati zdravlje kostiju
Izgradnja čvrstih kostiju nije samo zbog kalcijuma. Nutrijenti poput vitamina K, magnezija i fosfora također čine dobre stvari za vaš skelet. A indijski oraščići su ukusan način da dobijete sva tri,
Osigurajte antioksidanse za prevenciju bolesti
Indijski oraščići prirodno sadrže koktel antioksidansa posebno polifenola i flavonoida. Ovi moćni spojevi pomažu u borbi protiv upale i štite od oksidativnog stresa koji može dovesti do hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka. Indijski oraščići također sadrže cink, mineral antioksidans koji održava vaš imuni sistem jakim i zdravim.