Zdravstvene prednosti
13

Kako umivanje slanom vodom može poboljšati stanje vaše kože

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Slana voda poznata je po svom odličnom dejstvu za kožu, što nije iznenađujuće s obzirom na to da mnogi smatraju da umivanje slanom vodom donosi slične koristi.
Od uklanjanja viška masnoće i smirivanja iritacija do borbe protiv akni - koristi koje se pripisuju slanoj vodi su brojne. Međutim, prekomjerna upotreba soli može dovesti do isušivanja kože što dodatno može narušiti izgled kože.

Slana voda može pomoći u uklanjanju viška ulja i nečistoća sa lica, što je posebno korisno za osobe sa masnijom kožom.

So posjeduje prirodna antibakterijska svojstva, što čini umivanje slanom vodom korisnim za smanjenje bakterija na koži. To ujedno pomaže u borbi protiv akni i drugih kožnih infekcija.

Blagi rastvor soli može smiriti iritiranu kožu, smanjiti crvenilo i oticanje. Ovo je jedan od razloga zašto se slana voda koristi za ispiranje manjih rana i iritacija.

Također, so može poslužiti kao blagi prirodni piling, pomažući u uklanjanju mrtvih ćelija kože, što rezultira mekšom i glatkom kožom.

Međutim, važno je koristiti blagu koncentraciju. Preporučuje se jedna kašičica soli na šolju mlake vode, jer prevelika količina soli može izazvati isušivanje i iritaciju kože.

Osobama s vrlo osjetljivom ili suhom kožom se ne preporučuje ova praksa, jer može dodatno pogoršati stanje kože.