Kako uz zdrave alternative izbjeći prekomjeran unos šećera
U posljednjih 50 godina potrošnja šećera u svijetu je više nego utrostručena, a samo u Evropi ljudi u prosjeku konzumiraju 100 grama šećera dnevno - što je mnogo više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, koja kaže da bi maksimalna dnevna doza šećera trebala biti 25 g.
Iako su najveći krivci za prekomjeran unos šećera gazirana pića i slatkiši, skriveni šećeri u našoj prehrani često nas iznenade te utječu na naše zdravlje, a njihov utjecaj je najvidljiviji na koži.
Prekomjerna količina šećera u krvotoku može prouzrokovati glikaciju, prirodnu hemijsku reakciju koja se dešava kada nivo šećera u krvi poraste iznad onoga što naš inzulin može podnijeti.
S obzirom da su zaslađena pića glavni krivac mogućih zdravstvenih poteškoća koje izaziva prekomjerna upotreba šećera, kao zdrava alternativa nude se prirodni sokovi.
Simptomi prekomjernog unosa
Istraživanje objavljeno u magazinu American College of Nutrition, u kojoj su istraživači proučavali prehranu 453 odrasle osobe koje žive u različitim zemljama, otkriveno je da su oni koji su konzumirali više ribe, maslinovog ulja i prirodnih sokova manje skloni borama od onih koji su jeli više mesa, maslaca, mliječnih masti i šećera.
Također, šećer predstavlja inflamatornu supstancu koja može izazvati upale u tijelu. Upala koja je posljedica velike konzumacije šećera također može pogoršati uobičajene kožne probleme poput akni.
Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u Journal of Pediatrics, proučilo je povezanost između konzumacije bezalkoholnih pića prepunih šećera i pojave akni. Istraživači su otkrili da je rizik od pojave ozbiljnih ili umjerenih akni znatno veći kod adolescenata koji su svakodnevno konzumirali ova pića, u odnosu na one koji nisu pili slatka pića ili su konzumirali sokove bez dodatih šećera.
Upala uzrokovana prekomjernim unosom šećera može pogoršati razne kožne bolesti, a ovaj sastojak može pokrenuti stanja poput ekcema, akni i rozaceje, što može dovesti ne samo do dugotrajnijih problema i pogoršanja, već i do tamnijeg tona kože i preuranjenog starenja.
Također, šećer može uzrokovati probleme s probavom. Neka istraživanja sugerišu da šećer može smanjiti raznolikost zdravih bakterija u crijevima za samo sedmicu, čineći probavni sistem tromim.
Pojave pretilosti i karijesa skoro su siguran znak da trebate smanjiti unos šećera u organizam.
Prirodni sokovi kao rješenje
Izbor prehrane i načina života može utjecati na to koliko brzo se efekti glikacije mogu primijetiti u organizmu pa stručnjaci preporučuju izbjegavanje dijeta s velikim glikemijskim opterećenjem, tj. koje sadrže puno šećera i rafiniranih ugljikohidrata, prerađenu hranu i meso, višak alkohola i prženu hranu.
Da bi se borili protiv iritacije i upala, dermatolozi predlažu da svoju prehranu dopunite protuupalnom hranom, poput đumbira, kurkume, zelenog čaja i borovnica, te općenito cjelovitog voća i povrća.
Međutim, činjenica je da većina ljudi konzumira čak manje od 3 serviranja voća i povrća dnevno dok smjernice preporučuju 5. Stoga se smatra da je konzumacija 100% voćnih sokova učinkovit način poticanja povećanja dnevnog unosa voća i adekvatna zamjena za obrok/serviranje voća.
Kao primjer za prirodni voćni sok može nam poslužiti Juicy linija sokova koja sadrži 100% udio voća, što je jedan od razloga zašto je možemo označiti prirodnom. Pored toga, ova linija sadrži 0% dodanog šećera, 0% umjetnih bojila, 0% umjetnih aroma te 0% konzervansa.
Ono što je zanimljivo je da istovremeno konzumacija 100% voćnih sokova nije povezana s povećanjem Tm i indeksa tjelesne mase odnosno s pretilošću i drugih bolesti koje inače izaziva prerađeni šećer.
Najbolji mogući način za borbu protiv ovih oboljenja jeste da u potpunosti kažemo "zbogom šećeru", međutim vrlo je teško apsolutno izbaciti šećer iz prehrane. Samo voće i povrće sadrži prirodne šećere, dominantno glukozu i fruktozu, no isto tako i njihov prirodni spoj, disaharid saharozu.
Ali unos prirodnih šećera u njihovom prirodnom izvoru, poput cjelovitog voća i povrća, ali i 100% voćnih sokova, kao što je Juicy sok od ananasa, ne izaziva nagle oscilacija šećera u krvi te ne uzrokuje neadekvatan metabolizam energije.
Pored toga što dnevna konzumacija voća i povrća podupire zdravlje i predstavlja zdravu alternativu prerađenim šećerima, Juicy sokovi pomažu dugoročnom održavanju zdravlja i prevenciji bolesti kao što su osteoporoza, krvožilne te maligne bolesti.
U posljednje vrijeme sve više se pažnje daje istraživanjima o doprinosu 100% voćnih sokova ukupnom vitaminsko - mineralnom statusu. Pokazalo se da 100% voćni sokovi, kao što je Juicy sok sa 100% udjelom jabuke, značajno doprinose unosu pojedinih nutrijenata poput dijetalnih vlakana, vitamina C i vitamina B skupine.
Zbog brojnih zdravstvenih problema koje može uzrokovati prekomjeran unos prerađenog šećera, sokovi koji sadrže maksimalan postotak voća predstavljaju logičnu alternativu i izbor kojim možete utažiti potrebu za slatkim, a istovremeno paziti na zdravlje i doprinijeti vlastitom organizmu.