Idealan omjer protiv mamurluka sadrži 65 posto kruške, 25 posto limete i 10 posto kokosove vode, a za optimalne učinke, treba ih poslužiti uz tanjir sira, paradajza i krastavaca.
Piće od kokosove vode, kruške i limete može pojačati aktivnost dva enzima, ADH i ALDH za čak 70 posto, otkrili su sa Instituta.
Ova je studija također utvrdila da je kafa zapravo najgore piće za mamurluk koji ga čak i produžava, a da zeleni i crni čajevi mogu malo pomoći.
Voditeljica studije doktorica Shraddha Srinivasan objasnila je da su te tri namirnice izabrane kao lijek zbog svoje sposobnosti da ubrzaju enzime.
"Koliko ste mamurni ovisi od nekoliko faktora, o tome šta ste pili, o vašoj genetici i o tome kako vam brzo metabolizam razgrađuje alkohol", kazala je Srinivasan.
Također, studija pokazuje i da nema naučnih dokaza o tome da "trendi hrana" bogata antioksidansima može izliječiti mamurluk, a pokazali su i da malo namirnica može poboljšati aktivnost oba enzima. Jedna od takvih je limun, dok crno grožđe, češnjak i korijander uopće nisu na njih utjecali.