Ljudi koji svakodnevno konzumiraju kafu mogli bi imati manji rizik od prerane smrti
I ranije studije sugerirale su kako bi omiljeni napitak mogao biti koristan za zdravlje, a samo konzumiranje kafe povezano je i s brojnim drugim prednostima, poput smanjenog rizika od bolesti jetre, određenih karcinoma, pa čak i demencije.
Sada su istraživači u Kini otkrili da su ljudi koji su svaki dan pili umjerenu količinu kafe, bez obzira je li zaslađena šećerom ili ne, imali manji rizik od smrti od onih koji to nisu činili.
Studija u razdoblju od sedam godina temelji se na podacima više od 171.000 ispitanika s prosječnom dobi od 55 godina, a kojima na početku studije nisu ustanovljene kardiovaskularne bolesti ili karcinom.
Ispitanici su bili pozvani da tijekom jedne godine u pet navrata ispune upitnik o prehrani koji je uključivao i pitanja o učestalosti konzumiranja kafe te žličica šećera kojeg su (ili ako su), dodavali.
Oko 76 posto njih pilo je kafu, većina (55,4 posto) pila je nezaslađenu kafu, 14,3 posto njih je u kafu stavljalo šećer (u prosjeku oko čajnu žličicu po šoljici), a 6,1 njih koristilo je umjetne zaslađivače.
Tokom studije zabilježeno je 3.177 smrtnih slučajeva, uključujući 1.725 smrti od raka i 628 smrti od kardiovaskularnih bolesti.
Između ostalog, rezultati su pokazali kako su ljudi koji su pili bilo koju količinu nezaslađene kafe imali manju vjerovatnost da će umrijeti tokom razdoblja ispitivanja nego oni koji nisu pili kafu, otkrili su istraživači. Ljudi koji su pili 1,5 do 3,5 šoljice kafe dnevno, nezaslađene ili zaslađene šećerom, imali su 29-31 posto manje šansi da umru od onih koji nisu pili kavu.
Studija je imala nekoliko ograničenja: podaci o sudionicima bili su stari najmanje 10 godina i prikupljeni u Velikoj Britaniji gdje je čaj jednako popularan kao i kafa, priznali su autori studije.
"Iako još uvijek ne možemo definitivno zaključiti da ispijanje kafe smanjuje rizik od smrtnosti, ukupni dokazi ne sugeriraju potrebu da većina onih koji piju kafu - osobito oni koji je piju bez ili u skromnim količinama šećera - skroz eliminiraju", zaključila je Dr. Christina Wee, urednica časopisa u kojem je objavljena studija.