Redovno je unosite
19

Mala količina ove hrane može vam pomoći u smanjenju holesterola

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Visok holesterol je ozbiljan problem. Iako nije odmah opasan, ako se ne liječi može dovesti do nakupljanja masti u arterijama što u konačnici uzrokuje blokade.

Također, je vodeći faktor rizika za srčani, moždani udar i druga hitna medicinska stanja. Višak holesterola često je uzrokovan određenim životnim navikama kao što su jedenje previše masne hrane i nedovoljno vježbanje.

Iako postoje lijekovi koji se mogu uzimati da pomognu, poput statina, ljudima s visokim holesterolom će biti rečeno da paze šta jedu.

A postoji i jedna ukusna užina za koju zdravstveni organi kažu da bi mogla biti korisna za one koji žele sniziti holesterol.

Prema British Heart Foundation (BHF), jedenje šake orašastih plodova i sjemenki moglo bi učiniti upravo to. Bogate su nezasićenim mastima i vlaknima, a oba mogu pomoći u snižavanju holesterola.

"Orašasti plodovi su dobar izvor nezasićenih masti, kao i vlakana i drugih hranljivih materija. Oni su zasitni za jelo i prave ukusnu i praktičnu zamjenu za grickalice kao što su čokolada, kolači i keksi, koji su obično bogati zasićenim mastima", naveli su.