Šta kaže istraživanje
72

Može li svakodnevno unošenje multivitamina doprinijeti dužem i zdravijem životu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Novo istraživanje koje analizira podatke iz više od dvije decenije i gotovo 400.000 učesnika u Sjedinjenim Američkim Državama sugerira da dugotrajni dnevni unos multivitamina neće poboljšati dugovječnost zdravih odraslih osoba.

Oko 33 posto odraslih u SAD-u svakodnevno uzima multivitamine kako bi podržali svoje opće dobro, pod pretpostavkom da bi to moglo pomoći u prevenciji bolesti i doprinijeti dužem, zdravijem životu.

Unatoč širokoj upotrebi, prethodne studije nisu pronašle dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da li multivitamini doista doprinose dugovječnosti.

S ciljem rješavanja ovog jaza u istraživanju, istraživači američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Nacionalnog instituta za rak analizirali su dugoročnu dnevnu upotrebu multivitamina i rizik od smrtnosti u tri grupe zdravih odraslih osoba u SAD-u.

Uzeli su u obzir faktore kao što su zdrava prehrana i stil života te obrnutu uzročnost, gdje su pojedinci lošeg zdravlja počeli koristiti multivitamine.

Nova studija, objavljena u JAMA Network, nije pronašla povezanost između redovne upotrebe multivitamina i nižeg rizika od smrti kod zdravih odraslih osoba u SAD-u.

Zapravo, u združenoj analizi, ljudi koji su svakodnevno koristili multivitaminske dodatke prehrani imali su 4 posto veći rizik od smrti u usporedbi s onima koji ih nisu koristili.

Međutim, vrijednosti omjera rizika sugerirale su da nema razlike u preživljavanju između dvije grupe.

Vezani članci