Ne možete piti gorku kafu? Ova vrsta zaslađivača je najzdravija koju možete dodati
Na primjer, redovno dodavanje puno šećera i aromatiziranih sirupa može otežati gubitak težine, a to može biti prava nevolja za one koji vole slatko. Srećom, postoji mnogo zdravih alternativa rafiniranom šećeru.
Većina zdravstvenih stručnjaka će se složiti da je konzumiranje crne kafe najbolja opcija za vaše zdravlje. Ako zaista ne uživate u ukusu nezaslađene kafe, umjesto dodavanja rafiniranog šećera u vašu šolju, nutricionisti preporučuju da probate monk voćni šećer.
Monk voćni šećer (šećer monahovog voća) je odlična alternativa šlagu i šećeru za zaslađivanje. Osim što dodaje dobru dozu prirodne slatkoće, ima i visok sadržaj antioksidansa, tako da ne samo da izbjegavate upalne sastojke u prerađenim kremama ili šećeru, već svom tijelu dajete i protuupalne hranjive tvari.
Ovo voće je zapravo mala subtropska dinja koja raste u zabačenim planinama južne Kine. Poznato je i kao Luo Han Guo.
Monahovo voće sadrži prirodne antioksidanse, poput mogrozida, za koje je utvrđeno da posjeduju protuupalna i antikancerogena svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i podržati cjelokupno zdravlje.
Jedna od primarnih prednosti zaslađivača od ovog voća je ta što ne sadrži kalorije. To ga čini odličnim izborom za one koji paze na unos kalorija ili pokušavaju da kontrolišu svoju težinu.