Zdravlje
67

Od muškarca do žene: Ljekari detaljno pokazali kako izgleda operacija promjene spola

Klix.ba
Evropsko udruženje urologa objavilo je fascinantan grafički prikaz operacije promjene spola iz muškog u ženski.

U videu su putem animacije prikazuje kako od penisa nastane vagina, šta se dešava sa testisima i ostalim dijelovima spolnog organa kada treba promijeniti oblik.

Da bi pacijent pristupio operaciji, mora proći psihološke sesije i imati potpis dva psihologa, te sve preglede organizma kako bi hirurzi bili sigurni da je spreman. Također, da bi muškarac postao žena, mora živjeti kao žena najmanje 18 mjeseci, da je koristio hormonalnu terapiju 12 mjeseci i da je promijenio ime zakonski.

U videu se pokazuje napredak medicine i tehnologije gdje pacijent koji postaje žena, dobija potpuno funkcionalan spolni organ. Prema istraživanjima, veliki broj pacijenata uspijeva uživati u seksualnom odnosu nakon operacije. U jednoj studiji u okviru koje je ispitano 24 pacijenta, svi su mogli doživjeti orgazam.

"Ovo je operacija nakon koje nema povratka. Operacija nije lagana i postoje rizici kao i na svakoj operaciji. Veliki broj pacijenata nakon operacije treba sprave kojima održava vaginu raširenom i mekom. Postoji rizik krvarenja, infekcije ili da novi klitoris odumre", rekao je Marc Pacifico, plastični hirurg iz Velike Britanije.

Dodao je kako mnogi pacijenti koji odluče postati žene, nakon operacije podvrgnu se opraciji nosa, te glasnih žica kako bi bili ženstveniji.