Američki liječnik Michael Greger naveo je dokaze prema kojima hamburger obiluje zasićenim masnoćama i visokom razinom soli, kao i trimetilamin N-oksidom (TMAO).
"Naše crijevne bakterije karnitin u mesu pretvaraju u trimetilamin. Njega naša jetra oksidira u TMAO, što može doprinijeti srčanom udaru, moždanom udaru i smrti", kazao je.
Studiji sprovedena na Univerzitetu u Oxfordu, uključivala je više od 1.4 milijuna ljudi, otkrila je da unos prerađenog mesa veći od 50 grama u danu povećava rizik od koronarne bolesti srca za 18 posto.
Prerađeno meso ima visok udio soli, što povisuje krvni pritiska, a visoki krvni tlak dobro je
Jedan od faktora rizika za koronarnu bolest srca jeste povišen krvni pritisak koji je rezultat konzumiranja prerađenog mesa koje sadrži visok udio soli što dovodi do povišenog krvnog pritiska.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koronarna bolest srca povećava rizik od moždanog udara.
"Velika većina dostupnih dokaza ide u prilog povezanosti između konzumacije voća i povrća i smanjenog rizika od moždanog udara", dodao je.