Uništavaju zubnu caklinu
12

Ovo su namirnice koje najviše štete vašim zubima

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Određene namirnice i prehrambene navike mogu imati negativan utjecaj na zdravlje vaših zuba. Najopasnije su one namirnice koje sadrže kiseline ili se lijepe za zube, jer mogu oštetiti zubnu caklinu, što povećava rizik od nastanka karijesa i drugih problema.
Hrana i pića koja sadrže pigmente, poput kafe, čaja, crnog vina, gaziranih sokova, sportskih pića, rajčica, curryja i bobica, mogu se zalijepiti za caklinu i uzrokovati trajne mrlje. Također, namirnice bogate šećerom hrane bakterije u ustima koje potom proizvode kiselinu, što može štetiti caklini i uzrokovati različite dentalne probleme.

Pored navedenih namirnica i ove biste trebali izbjegavati ili barem ograničiti njihov unos kako biste sačuvali zdravlje svojih zuba

Krekeri – Slani krekeri i štapići se brzo pretvaraju u šećer, stvarajući ljepljivu pastu koja se zadržava na zubima i može izazvati oštećenja.

Čips - Osim što može uzrokovati probleme za osobe koje nose aparatiće, čips može oštetiti desni i krov usne šupljine, a može dovesti i do loma zuba, posebno ako je zub već oslabio.

Voće - Limuni, naranče i grejp sadrže kiseline koje mogu oslabiti caklinu. Iako su zdravi, preporučuje se konzumiranje u umjerenim količinama, a nakon toga ispiranje usta vodom.

Suho voće - Ljepljivo suho voće bogato šećerom može se zadržati na zubima i uzrokovati nakupljanje plaka. Bolja alternativa je svježe voće poput jabuka i dinja, koje je bogato vodom i manje šteti zubima.

Led - Žvakanje leda može oštetiti caklinu i uzrokovati pucanje zuba, osobito kod starijih osoba čiji su zubi osjetljiviji.

Kokice - Tvrdi komadi kokica mogu oštetiti zube ili zubne implantate, dok ljuskice lako mogu zaglaviti između zuba i uzrokovati infekciju.