Obratite pažnju
22

Ovo su znakovi koji upućuju da je vaš holesterol visok

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Holesterol je sastavni dio svakog ćelijskog zida svakog organa i potiče stvaranje različitih hormona, kao i žuči koja nam pomaže u varenju hrane.

Nažalost, svaki višak holesterola koji cirkuliše u vašem krvotoku može ostati zarobljen u zidovima arterija, stvarajući plak. Nakupljanje plaka je odgovorno za srčane, moždane udare i potrebu za implantacijom stenta i operacijom bajpasa. Nije ni čudo što su doktori toliko fokusirani na pomoć pacijentima da održe nizak nivo holesterola u cirkulacij.

Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se apsorbira iz crijeva tokom probave. Također, ga interno proizvodi jetra. Većina holesterola koji cirkuliše u vašoj krvi ne dolazi iz hrane koju jedete, već se proizvodi interno.

Kada dobijete rezultat holesterola, obično imate četiri broja: ukupni holesterol, HDL, LDL i trigliceridi. Ukupni holesterol bi trebao pasti ispod 200 mg/dL, ali su ostale tri vrijednosti mnogo važnije u smislu procjene rizika.

Visok LDL holesterol može se pokazati na veoma dramatične načine:

  • Kao bol u grudima ili neuobičajeni nedostatak daha pri naporu (zbog naslaga holesterola u srčanim arterijama koje dovode do sužavanja)

  • Kao moždani ili srčani udar (od naslaga holesterola u arterijama koje postaju nestabilne i pucaju)

  • Kao erektilna disfunkcija (zbog naslaga holesterola koji ometaju sposobnost arterija da se prošire)

  • Kao vidljive naslage holesterola oko očnih kapaka ili preko lakta i/ili Ahilove tetive – nazvane ksantomi

Sve su to kasne manifestacije visokog LDL-a. Do trenutka kada vidite naslage oko kapaka, imate moždani udar ili doživite ED, holesterol se taloži u vašim krvnim sudovima i drugim tkivima dugi niz godina - čak i decenijama. Većina visokog holesterola, posebno u ranoj fazi, je potpuno tiha.