Prema istraživanju objavljenom u Frontiers in Nutrition, krivac bi mogao biti nedostatak vlakana. Evo šta je studija otkrila.
Za ovu studiju, istraživači iz Kine željeli su pogledati kako dijetalna vlakna utječu na učestalost i težinu migrena i glavobolja kod učesnika. Da bi to učinili, analizirali su postojeće podatke o vlaknima i glavoboljama iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani.
Na osnovu njihovih nalaza, čini se da vlakna mogu igrati veću ulogu u glavoboljama nego što smo ranije mislili. Naime, istraživači su uvidjeli da postoji značajna povezanost između njih, s više dijetalnih vlakana što dovodi do smanjenja jakih glavobolja i migrena.
Za svaki porast od 10 grama vlakana dnevno, došlo je do 11 posto smanjenja učestalosti glavobolje i migrene, primijetili su istraživači.
"Prema našim saznanjima, nijedna prethodna studija nije ispitivala vezu između dijetalnih vlakana i teške glavobolje ili migrene", napominju autori studije u svom istraživanju, dodajući: "Povećanje unosa hrane bogate vlaknima može zaštititi od jake glavobolje ili migrena."
Ako nam vlakna zaista mogu pomoći u otklanjanju glavobolje i migrene, rješenje je jednostavno: unosite više vlakana u svoju ishranu! Vlakna su prisutna u tonama različitih namirnica, od žitarica do voća i povrća, kao i mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.