Pet razloga zbog čega biste u svoju prehranu trebali uvrstiti banane
Međutim, važno je znati sve dobrobiti koje banane pružaju vašem organizmu.
Važan izvor kalcija
Jedna mala banana može da osigurati vašem tijelu oko 422 miligrama kalcija, što je oko 9 posto vašeg preporučenog unosa. Ako vam je potreban još veći unos kalcija za dan, banane su također usko povezane s mnogim drugim opcijama svježih proizvoda. Krompir, slatki krompir, špinat i leća imaju isto toliko ili znatno više kalcija nego banane.
Usporava probavu
Nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom. Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog škroba – pojedinci koji već imaju sporu probavu trebali bi biti oprezni. Da biste bili sigurni, pijte puno vode kada jedete zelenije banane.
S druge strane, oni koji se bore s proljevom ili rijetkim stolicama mogu imati koristi od dodavanja ovog vlaknastog voća u svoju ishranu kako bi usporili stvari.
Stvaraju elektrolite u organizmu
Banane su prirodno izvor dnevnih potreba za kalijem i magnezijem, također poznatim kao esencijalni minerali koji čine elektrolite. To je kombinacija koju je teško naći u prirodi. Elektroliti prebacuju našu vodu i energiju u mišiće umjesto u krvotok. To znači da vaši mišići dobijaju gorivo koje im je potrebno za oporavak od vježbanja kako biste se mogli vratiti u teretanu s manje umora. Pojedite bananu nakon treninga, pijte puno tečnosti i vaši mišići će vam biti zahvalni.
Banane mogu uravnotežiti vaš krvni pritisak
Kalcij u bananama i mnogim drugim vrstama voća i povrća balansira natrij u tijelu, što direktno utječe na krvni pritisak. Budući da natrij i kalcij rade zajedno u tijelu, dodavanje banana prehrani sa visokim sadržajem natrija može pozitivno uticati na krvni pritisak.
Vlakna će vas držati sitim satima
Banane – posebno zelene – sadrže dvije vrste vlakana: pektina i otpornog škroba. Banana srednje veličine je dobar izvor vlakana jer sadrži tri grama ukupnih vlakana. Ova vlakna usporavaju probavu i duže vas drže sitima. Imajte na umu: što je banana pjegavija, to ima manje vlakana i brže ćete je probaviti.