Umjerene količine
1.1k

Pivo smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Naučnici tvrde da je dobro konzumirati pivo jer ono ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga. Tako barem tvrde autori istraživanja objavljenoj u časopisu American Journal od Medical Sciences.

Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visoku razinu antioksidansa i da može smanjiti pojavu kardiovaskularnih bolesti.

"Ljekari bi trebali biti svjesni rastućih dokaza koji podržavaju nutritivne i zdravstvene prednosti umjerene konzumacije alkohola kao dijela zdravog načina života", stoji u studiji.

Nutricionistica Sisi Yip za South China Morning Post izjavila je da pivo sadrži tragove minerala poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicija.

"Pivo također uključuje niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje pridonose okusu, maglici i punoći", kazala je Yip.

Ovi polifenoli su prirodni spojevi koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Pomažu u smanjenju rizika razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

No, naučnici ističu da se prednosti osjete samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva, nikako u velikim količinama.