Znate li koji su?
39

Postoji više simptoma srčanog udara, a oni se mogu razlikovati kod muškaraca i žena

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pretjerano znojenje, bol u prsima te bol u ramenu i ruci najpoznatiji su simptomi srčanog udara. Godinama su mnogi vjerovali da su to jedini simptomi na koje treba obratiti pažnju, međutim postoje značajne razlike u tome kako muškarci i žene doživljavaju srčani udar.
Srčane bolesti ostaju vodeći uzrok smrti muškaraca. Zapravo, jedan od svaka četiri muškarca umire od srčanog udara. Muškarci također dožive srčani udar ranije u životu u poređenju sa ženama.

Simptomi koji upućuju na srčani udar kod muškaraca su: bol i pritisak u prsima, bol u gornjem dijelu tijela u rukama, lijevom ramenu, leđima, vratu, čeljusti ili trbuhu, ubrzani otkucaji srcu, probavne smetnje, kratkoća daha, vrtoglavica i hladan znoj.

Studije su nedavno pokazale da žene doživljavaju srčani udar sasvim drugačije od muškaraca. Zapravo, većina žena ne osjeća klasične simptome poput boli u prsima ili rukama. Iznenađujuće, mnoge žene osjećaju simptome srčanog udara više od mjesec dana prije nego što se napad dogodi.

Simptomi koje žene osjećaju, a koji upućuju na srčani udar su: neuobičajeni umor koji zna trajati i nekoliko dana, neredovan san, anksioznost, kratkoća daha, probavne smetnje, bol u gornjem dijelu leđa, ramenima ili grlu, bol u čeljusti te bol u središtu prsnog koša, koji se može proširiti na ruku.