Istraživači su mjerili nivo vitamina D u vrijeme dijagnoze raka dojke, a zatim stopu preživljavanja 10 godina kasnije kod skoro 4.000 ljudi. Dokazano je i da unos vitamina D, indeks tjelesne mase i rasa najviše utječu na nivo vitamina D u krvi.
Epidemiolog i autor istraživanja Song Yao napisao je u saopćenju da ovi rezultati predstavljaju do sada najsnažnije dokaze koji se odnose na održavanje dovoljne količine vitamina D kod osoba koje pate od raka dojke. Također je rekao da se ovo naročito odnosi na Afroamerikanke koje imaju višu stopu smrtnosti od raka dojke u odnosu na žene bijele rase.
Veća koncentracija melanina u tamnoj koži smanjuje stvaranje vitamina D kada se izloži suncu. Procjenjuje se da se Afroamerikanci trebaju izlagati suncu 5 do 10 puta više nego osobe svjetlije kože kako bi postigli jednak nivo vitamina D u krvi.
Prethodna istraživanja pokazala su da su viši nivoi vitamina D povezani s manjim rizikom od raka debelog crijeva. Novo istraživanje pokazalo je da ovaj vitamin može povećati šansu da pacijentica s rakom dojke preživi. Međutim, ovo ne znači da vitamin D ima spobnost da se bori protiv ovog tipa kancera. Potrebno je uraditi dodatne analize.
Naravno, savjetuje se konzumiranje namirnica bogatom vitaminom D:
- Ulje jetre bakalara
- Pastrmka
- Losos
- Gljive
- Mlijeko obogaćeno pomenutim vitaminom
- Žitarice
U grupe ljudi kojima su potrebni suplementi vitamina D spadaju:
- Žene u menopauzi
- Muškarci i žene koje dugotrajno uzimaju steroide
- Starije osobe
- Dojilje
- Ljudi s hroničnom bubrežnom bolešću
- Gojazne osobe
Imajte u vidu da se trebate obratiti doktoru prije nego što odlučite uzimati bilo kakvu vrstu suplemenata.