U članku objavljenom u medicinskom žurnalu Postgraduate se navodi kako upravo mediteranska dijeta štiti od srčanog i moždanog udara. Za održivi gubitak kilograma bolja je od dijeta koje se zasnivaju na niskokaloričnoj hrani, prenosi BBC.
Autori članka industriju gubljenja kilograma kritikuju jer se fokusira na ograničavanje broja kalorija umjesto na kvalitetnu ishranu.
Mediteransku dijetu predlažu jer uključuje voće, povrće, orahe i maslinovo ulje.
Vodeći autor, kardiolog dr. Aseem Malhotra ističe da su naučni dokazi neoborivi.
"Ono što je odgovornije je kazati ljudima da se skoncentrišu na konzumaciju hranjivih namirnica", poručio je.
Inspirisana tradicionalnom kuhinjom poput grčke, španske i italijanske, mediteranska dijeta je oduvijek povezivana sa zdravljem i zdravim srcem. Sadrži mnoštvo povrća, svježeg voća, žitarice, maslinovo ulje, orahe, meso peradi i ribu umjesto crvenog mesa, maslaca i životinjskih masti.
"To vrlo brzo ima utjecaja na zdravlje. Dokazano je da tradicionalna mediteranska jela smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara i to za samo nekoliko mjeseci", istakao je Malhotra.
U medicinskom žurnalu se također ističe je mediteranska dijeta tri puta učinkovitija nego lijekovi statini.