Iako su projekciju filmova i performans "Kocka istine" odgodili zbog pandemije koronavirusa, obećali su da će prvom prilikom nadoknaditi. Ipak kao centralni događaj održan je Prvi sajam veganske ishrane. Organizatori, posjetitelji i izlagači su zadovoljni kako su promovirali i približili vegansku hranu svim zainteresiranim.
"Cilj da pokažemo građanima_kama Sarajeva da veganska hrana uistinu zna biti jako ukusna, zdrava, nutritivna i naravno dostupna, jer svi izlagači su ustvari bili neki od lokalnih restorana i proizvođača hrane. Mišljenje da samo meso daje drugačiji ukus je, nešto što je kulturološki i društveno konstruisano. Naravno tu i navika igra dosta ulogu. Mislim da ni ljudi koji zagovaraju jedenje životinjskih proizvoda, nisu stava da samo meso daje drugačiji okus hrani, već je to više stvar da se smatra da je meso neophodno da bude u jelu, što nije tačno naravno", poručuju iz udruženja.
Naglašavaju da su primijetili jak otpor prema veganstvu i generalno pokretu za zaštitu svih životinja, ali ističu da ljudi koji su protiv ekspolatacije životinja nađu način da ne učestvuju u tome.
"Industrije koje ugnjetavaju i eksploatišu životinje, najviše zbog hrane, kao što su industrija mesa, mlijeka i jaja koje koriste svoje marketinške trikove kojima ciljano prikazuju veganstvo kao nešto loše, skupo,neprirodno i sve ono što bi moglo ljude odbiti od veganstva, a sve to zarad njihovog glavnog interesa-profita. Jer njima je cilj da vi i dalje podržavate njihove industrije, tj. da ne postanete vegan ili veganka."
Stanovnici naše zemlje su se oduvijek bavili uzgojem žitarica, voća i povrća, te od istih pripremali raznorazna slatka i slana jela. Zbog toga možda smo skloniji veganstvu i više nego što mislimo.
Napominju da su Akademija za dijetu i nutricionizam u Americi, Kanadi i Velikoj Britaniji još prije više od 10 godina prepoznale vegansku prehranu kao zdravu i adekvatnu za sve stadije života i počele uvoditi obavezne veganske obroke u škole.
"Svi znamo da se može uvijek naći povrće, voće, žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi, a onda i veganske alternative kao što su vegansko (biljno) mlijeko, veganski burgeri, vegan sirevi i sl. Jedina je razlika u tome što će vam u početku trebati samo malo vremena da se naviknete gdje i šta kupovati, ali sve je lakše i lakše, i apsolutno nema ni jednog izgovora zašto ne biti vegan ili veganka", poručuju iz udruženja.