Rezultati istraživanja
131

Vegetarijanci imaju 14 posto manje šanse za razvoj karcinoma u odnosu na one koji jedu meso

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vegetarijanci imaju 14 posto manje šanse da razviju rak od ljudi koji jedu meso, rezultati su velike studije koja povezuje konzumiranje mesa s povećanim rizikom od ove bolesti.

Tim istraživača sa Univerziteta u Oksfordu analizirao je podatke o više od 470.000 Britanaca i otkrio da peskatarijanci (oni koji jedu ribu, ali ne i crveno meso) imaju 10 posto smanjen rizik.

U poređenju s ljudima koji redovno jedu meso (više od pet puta nedeljno) oni koji su konzumirali male količine imali su 2 posto manji rizik od razvoja raka, pokazalo je istraživanje.

"U ovoj velikoj britanskoj kohorti ljudi koji rijetko jedu meso, ribu ili su vegetarijanci bili su povezani s manjim rizikom od svih karcinoma u poređenju s onima koji redovno konzumiraju meso", pokazala je analiza.

Međutim, autori, predvođeni Codyjem Watlingom iz odjela za epidemiologiju raka stanovništva u Oksfordu, jasno su stavili do znanja da njihova otkrića nisu uvjerljivo dokazala da redovno konzumiranje mesa povećava rizik od raka.

Pušenje i tjelesna masnoća također mogu pomoći da se objasne pronađene razlike, rekli su.

Njihovo istraživanje učesnika u studiji također je pokazalo da:

  • Oni koji slabo jedu meso ( pet ili manje puta sedmično) imali su 9 posto manji rizik od razvoja raka crijeva nego oni koji redovno jedu meso.

  • Žene vegetarijanke su imale 18 posto manje šanse od onih koje su redovno jele meso da dobiju rak dojke u postmenopauzi, iako je to možda zbog njihovog nižeg indeksa tjelesne mase.

  • Muškarci vegetarijanci imaju 31 posto manji rizik od karcinoma prostate, dok je kod peskatarianaca rizik 20 posto manji.

"Rezultati sugeriraju da specifično ponašanje u ishrani kao što je konzumiranje malo mesa i vegetarijanska ili peskatarijanska prehrana može utjecati na smanjenje rizika od određenih karcinoma, u ovom slučaju crijeva, dojke i prostate", rekla je dr Giota Mitrou, direktorica istraživanja i inovacija u Svjetskom fondu za istraživanje raka (WCRF), koji je sufinansirao studiju.

Rezultati potvrđuju dugogodišnji savjet WCRF-a da bi ljudi trebali ograničiti unos crvenog i prerađenog mesa i jesti više cjelovitih žitarica, povrća, voća i mahunarki, dodala je.

Autori studije su poručili da je manji rizik od raka debelog crijeva kod onih koji slabo jedu meso u skladu sa prethodnim dokazima koji ukazuju na negativan utjecaj unosa mesa.