Razbijanje mitova
5

Vitamin D ne poboljšava zdravlje kostiju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dodaci vitamina D ne poboljšavaju gustinu kostiju i ne preveniraju lomove ili padove kod odraslih, stoji u jednom od najnovijih istraživanja.

Vitamin D je dugo bio povezivan sa smanjenjem rizika od nekoliko oboljenja, kao što su to u prvom redu osteoporoza i hipertenzija, uz održavanje kostiju snažnim na taj način što pomaže tijelu da apsorbira kalcijum - zbog čega ga mnogi koriste u hladnim zimskim danima.

Međutim, autori nove studije ne slažu se baš s ovim navodima, piše CNN.

"Naša analiza otkriva da vitamin D ne štiti od fraktura, posljedica padova i ne poboljšava mineralnu gustinu kostiju, bilo u većoj ili maloj dozi", kaže glavni autor studije dr. Mark J. Bolland, vanredni profesor na Univerzitetu Auckland na Novom Zelandu.

Nalazi su podudarni s prethodnim istraživanjima koja sugeriraju da suplementi vitamina D ne štite od većine oboljenja.

Istraživanje objavljeno u listu Lancet Diabetes & Endocrinology analiziralo je podatke iz 81 randomizirane kontrolirane studije, u koju je bilo uključeno više od 53.000 ljudi, koji su proučavali da li je dodatak ovog vitamina zaista spriječio određene prijelome, posljedice padova i je li poboljšao gustinu kostiju. Veliki broj ispitanika činile su žene starije od 65 godina.

Tim je zaključio da vitamin D ipak ne prevenira frakture, ne ublažava posljedice padova i nema značajan efekt na mineralnu gustinu kostiju, zaključujući da nema dovoljno tačnosti u informacijama da održava ili poboljšava mišićno-skeletno zdravlje", dodali su naučnici.

Međutim, istraživanje također zaključuje da je dodatak koristan u prevenciji rijetkih stanja kao što su rahitis i osteomalacija u visokorizičnim grupama, koje mogu nastati nakon dugotrajnog manjka izloženosti sunčevim zrakama, što dovodi do nedostatka navedenog vitamina.

Za i protiv čestog uzimanja vitamina D dugo se raspravljalo, a neki su plašili posljedice ako prestanu s njegovim konzumiranjem.

Vitamin D se nalazi u raznim vrstama hrane. Višemasne ribe, kao što su tuna, losos i skuša sadrže visok nivo ovog vitamina. Ostala hrana, poput mlijeka i soka od narandže također može u sebi sadržavati vitamin D.