Prevencija je važna
11

Zdravstveno stanje koje uzrokuje upale u zglobovima: Kako upravljati simptomima artritisa

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Artritis je zdravstveno stanje koje uzrokuje bol i upalu u zglobovima. Riječ je o vrlo nezgodnom zdravstvenom stanju, a bol se najčešće javlja u rukama, koljenima, kičmi i kukovima. Budući da ne postoji konkretan lijek za ovo stanje, važno je i preventivno djelovati.
Nedavno je obilježen i Svjetski dan borbe protiv artritisa, koji predstavlja priliku da se informišemo o najčešćim upalnim reumatskim bolestima, koje značajno otežavaju kretanje i u nekim slučajevima dovode do invaliditeta.

Reumatoidni artritis često se manifestira bolovima, oticanjem i ukočenošću zglobova, što značajno narušava kvalitetu života oboljelih. Simptomi se često javljaju nakon dužeg razdoblja mirovanja, a nepravilno ili nedovoljno liječenje može dovesti do ozbiljnih deformacija zglobova.

Tjelesna aktivnost igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima. Umjerena vježba može smanjiti bol i poboljšati pokretljivost, dok dugotrajno mirovanje često pogoršava stanje. Također, pravilna prehrana može imati značajan utjecaj na tok bolesti, iako reakcije na određene namirnice variraju od osobe do osobe.

U okviru liječenja, osim fizičke aktivnosti, važni su i farmakoterapijski pristupi, uključujući lijekove za ublažavanje bolova i smanjenje upale. Alternativne metode, poput toplih i hladnih obloga, također mogu donijeti olakšanje.

Obilježavanje ovog dana potiče nas da razmislimo o značaju prevencije i pravovremenog liječenja te pruža podršku svima koji se bore s ovom izazovnom bolešću.