Brojna slavna imena
76

Angelina je jela ćevape, a taksisti lijepili De Nirove fotografije: Sjećate li se zvijezda koje su bile na SFF-u?

N. O.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo Film Festival kroz tri decenije svog postojanja u glavni grad Bosne i Hercegovine privlačio je brojne holivudske zvijezde, a o njihovom boravku u Sarajevu i danas se prepričavaju anegdote.

Prošle godine crvenim tepihom na Festivalskom trgu prošetali su legendarni Bono i The Edge iz sastava U2, tu je bila i manekenka koja je obilježila '90-te Christy Turlington, kao i CNN-ova novinarka Christian Amanpour.

Dok Sarajevo iščekuje dolazak Meg Ryan, Johna Turturra i Alexandera Paynea na predstojeći Film Festival, vrijedi se prisjetiti i drugih slavnih imena koja su kroz godine šetali crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Vjerovatno najveću euforiju izazvala je posjeta Angeline Jolie i Brada Pitta, koji su u Bosnu i Hercegovinu stigli 2011. godine. Jolie nije mogla zadržati suze tokom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, koju joj je uručio tadašnji direktor festivala Miro Purivatra tokom ceremonije u Narodnom pozorištu.

Godinu prije toga, crvenim tepihom SFF-a prošetao je i Morgan Freeman koji je bio počasni gost 16. izdanja festivala. U njegovu čast Festival je upriličio gala projekciju njegovog ostvarenja "Invictus", kojom je i završen 16. SFF.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Daniel Craig je bio gost festivala 2005. godine, a kultni Agent 007 sarajevskoj publici se predstavio filmom "Layer Cake" reditelja Matthewa Vaughna u kojem je tumačio naslovnu ulogu.

Orlando Bloom je glavni grad naše zemlje posjetio 2008. godine. U okviru posjete festivalu Bloom i gosti obišli su i neke od festivalskih lokacija i uživali u druženju s direkcijom festivala.

Kevin Spacey je također posjetio Sarajevo 2008. godine, a tada je u programu "Kafa sa..." poručio: "Čast mi je biti ovdje. Sarajevo je prelijep grad i čudno je kada prolazite kroz mjesto koje je nekada bilo poprištem sukoba i zapravo steknete utisak kao da sukoba nije ni bilo."

Glavna zvijezda 15. SFF-a 2009. godine bio je Mickey Rourke. On se festivalskoj publici predstavio posljednju noć SFF-a na projekciji filma "Hrvač". U Sarajevo je došao zajedno s rediteljem filma Darrenom Aronofskym, kojem je to bila druga posjeta bh. prijestolnici. Iste godine gost SFF-a je bila i Gillian Anderson.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Benicio Del Toro, bio je dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva 2015. godine za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti 21. Sarajevo Film Festivala, a tom prilikom prošetao je i crvenim tepihom na Festivalskom trgu.

Glumac, reditelj i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oscar, 2016. godine otvorio je 22. izdanje SFF-a. Festivalska publika je imala priliku pogledati i specijalno, restaurirano, izdanje kultnog filma "Taksist", a zanimljivo je da su u čast glumca sarajevski taksisti lijepili njegove fotografije na svoja vozila.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Mads Mikkelsen, glumački velikan iz Danske, bio je gost 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, gdje mu je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva. Iako je Mikkelsen nagradu Počasno Srce Sarajeva osvojio još 2020. godine tokom 26. izdanja festivala, zbog pandemijskih okolnosti, uručena mu je 2022. godine na Metalcu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Američki glumac Jesse Eisenberg prošetao je 2022. godine crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta. Eisenberg je bio počasni gost izdanja Sarajevo Film Festivala, a tada mu je uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Predstojeći Sarajevo Film Festival počinje 16. augusta i trajat će do 23. augusta.