Prikazan na SFF-u
1.7k

Arijana Saračević-Helać o filmu o školovanju pod opsadom Sarajeva: Uradila sam veliki posao

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Novinarka Arijana Saračević-Helać je na crvenom tepihu SFF-a govorila o svom filmu "Pucajte, ja i sada držim čas". On donosi priču o školovanju tokom perioda opsade Sarajeva.

"Prije 45 minuta je završena projekcija mog dokumentarnog filma. Bilo je puno emocija. Zaista je bilo divno na projekciji. Tu su bili učenici, prosvjetni radnici, roditelji, građani Sarajeva... Reakcije su stvarno divne. Kao autorica sam tek sad shvatila da sam uradila veliki posao", kazala je.

Dokumentarni film "Pucajte, ja i sada držim čas" je priča o obrazovanju tokom 1.425 dana opsade Sarajeva. Ovo je priča o ženama koje su ostavljale svoju djecu, roditelje i pod kišom granata vraćale svjetlo u podrumske učionice.

U podrumu su učenicima pričale, pjevale, pisale, vraćale nadu, davale sve od sebe da najmlađi barem na trenutak izađu iz ratnog užasa. Proces obrazovanja u Sarajevu pod opsadom jedinstven je simbol hrabrosti i otpora.

Upravo ovaj dokumentarac svjedoči o nevjerovatnim uspjesima koje su postigla sarajevska djeca zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima.