Htio je pjevati "Suadu"
20

Cord Jefferson otkrio kako zna pjesmu Plavog orkestra i zašto u filmu pominje "Auto pun Bosanaca"

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Cord Jefferson bio je gost programa "Kafa sa" gdje je govorio o svom odrastanju s Bosancima te otkrio zašto u filmu "American Fiction" u jednom dijelu pominje "Auto pun Bosanaca" i pojasnio šta to znači.

Jefferson je sinoć na Metalcu zapjevao hit Plavog orkestra "Ako su to samo bile laži" i time iznenadio sve, a u programu "Kafa sa" otkrio je kako zna tu pjesmu te zbog čega je otpjevao.

"Odrastao sam s mnogo bliskih prijatelja iz Sarajeva u Tucsonu u Arizoni i posljednji put kad sam bio u Sarajevu 2011. ili 2012. ta pjesma je bila na radiju i svi smo je pjevali. Naučili su me tekst i od tada je stalno slušam na Spotifyju i kad sam u Americi i jedan od najboljih prijatelja je rekao da moram to otpjevati i dugovao sam da mu to otpjevam i bilo mi je drago. Trebao sam naučiti pjesmu 'Suada' ta je popularnija", .

Insert iz filma
Insert iz filma "American Fiction"

Ističući njegove veze sa Sarajevom, Ines Mrenica naglasila je da u njegovom filmu "American Fiction" ("Američka fikcija") postoji scena gdje žiri odlučuje ko će dobiti nagradu za najbolju novelu, a na tabli se može vidjeti lista naslova gdje je jedan od njih "Auto pun Bosanaca".

Insert iz filma
Insert iz filma "American Fiction"

"Auto pun Bosanaca", odrastao sam s puno Bosanaca i četiri moja prijatelja imali su bend koji se zvao "Auto pun Bosanaca" i jako su dobri. To je čista referenca, drago mi je da ste to primijetili.

Film "Američka fikcija" je satirična komedija, a Jefferson je ispričao kako je od ideje došao do Oscara za najbolji scenarij.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

"Film je adaptiran iz jednog romana i pročitao sam ga 2022. i toliko sam se povezao s njim. Često kao srodnici imate takav odnos, majka mi je umrla prije osam godina kod nje i lik je to isto uradio ima tu oca također koji je bio snažna figura. Radio je u Los Angelesu i imao sam osjećaj da čitam svoju životnu priču", pojasnio je Jefferson.

Zasnovan na romanu "Brisanje" Percivala Evertta, film "Američka fikcija" duhovit je rediteljski prvenac Corda Jeffersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvijezda filma je Jeffrey Wright u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od "crnačke" zabave zasnovane na starim i uvredljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu "crnačku" knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Govorio o svojim uzorima ističući Charlieja Kaufmana koji je prošle godine bio gost Sarajevo Film Festivalu.

Jefferson je osvojio i Critics Choice, BAFTA i Film Independent Spirit nagrade. Također je nominovan za DGA i PGA nagrade.

Trenutno radi na adaptaciji romana "Just Cause" za Amazon Prime Video s Johnom Wellsom i Scarlett Johansson. Osvojio je Emmy za seriju "Watchmen" i Writers Guild nagrade za seriju "The Good Place". Njegov opus uključuju i serije "Station Eleven", "Master of None", "The Nightly Show" i "Survivor's Remorse".