Naučno-fantastični horor
31

Cronenbergov film "Infinity Pool" u kojem glume Zijad Gračić i Amar Bukvić nominiran za čak 11 kanadskih Oscara

Piše: Ines Mrenica
Distopijski naučno-fantastični horor "Bazen beskraja" (2023.) reditelja Brandona Cronenberga snimljen je u Šibeniku u koprodukciji filmske kuće 4Film, a nominiran je u čak 11 kategorija na prestižnoj dodjeli nagrada "2024 Canadian Screen Awards".

"Infinity Pool" prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u hotelskom naselju na fiktivnom otoku La Tolqa uskoro počinje razotkrivati perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnog užasa.

Glavne uloge igraju Alexander Skarsgard i Mia Goth, a značajne uloge u filmu su ostvarili i glumci Zijad Gračić, Amar Bukvić te Alan Katić, Romina Tonković i Dunja Sepčić. Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku. “Bazen beskraja” je svjetsku premijeru imao 2023. godine na prestižnom Sundance Film Festivalu, a svoju evropsku premijeru iste godine na Berlinaleu.

Film je za svjetsku distribuciju otkupio Universal Studio, a njegov trailer samo na YouTubeu ima 37 miliona pregleda. Radi se o kontroverznom naslovu koji nosi rejting oznaku R i donosi uvid u poremećeno društvo u kojem bogati rade što hoće, dok oni siromašni "samo rade svoj posao". Nominacije na predstojećim "2024. Canadian Screen Awards" u čak 11 kategorija ističu izuzetan talenat i vještinu koju je pokazala autorska ekipa filma.

Alan Katić i Zijad Gracić u filmu Infinity Pool
Alan Katić i Zijad Gracić u filmu Infinity Pool

"Dugi niz godina imamo uspješnu saradnju s talentiranim glumcima iz BiH. Značajne uloge u filmu Infinity Pool ostvarili su glumci Zijad Gracić i Amar Bukvić, dok u našem novom dugometražnom igranom filmu Divna večer, divan dan rediteljke Ivone Juka glavne uloge igraju Emir Hadžihafizbegović i talentirani Tuzlak Elmir Krivalić, za kojeg će javnost tek saznati. Osim uspješnih koprodukcija s BiH, često snimamo velike američke produkcije na lokacijama u BiH. Na jedinstvenim lokacijama Nacionalnog parka Una i grada Bihaća snimali smo film River Wind za Universal Studio, i to s Leightonom Meesterom i Adamom Brodyjem. Na tom filmu bili su angažirani bosanskohercegovački filmski radnici, a svi skupa smo vezani predivnim uspomenama za rijeku Unu. S novim filmom prijavili smo se na natječaj Tuzlanskog Kantona za sufinansiranje kulturnih djela te se nadamo pozitivnom odgovoru i nastavku uspješne kulturne saradnje i promocije Tuzle", za Klix je izjavila Anita Juka, producentica filma i direktorica hrvatske produkcijske firme 4Film, nominirana za najboljeg producenta.

Emir Hadžihafizbegović, Svetozar Cvetković i producentica Anita Juka na snimanju filma Divna večer, divan dan
Emir Hadžihafizbegović, Svetozar Cvetković i producentica Anita Juka na snimanju filma Divna večer, divan dan

Dodjela Kanadskih filmskih nagrada će se održati 31. maja u Torontu. Svečanu ceremoniju će ove godine voditi poznata komičarka, glumica i scenaristica Mae Martin, a prijenos uživo će biti na CBC-u i CBC Gemu u 20 sati po lokalnom vremenu.

Ekipa filma Infinity Pool na Berlinaleu
Ekipa filma Infinity Pool na Berlinaleu

Film "Infinity Pool" nominiran je za:

  • Najbolji film (Best Motion Picture) - Karen Harnisch, Andrew Cividino, Christina

  • Piovesan, Noah Segal, Rob Cotterill, Anita Juka, Daniel Kresmery, Jonathan Halperyn

  • Najbolji casting (Achievement in Casting) - Mark Bennett, Deirdre Bowen

  • Najbolja režija (Achievement in Direction) - Brandon Cronenberg

  • Najbolja fotografija (Achievement in Cinematography) - Karim Hussain

  • Najbolja montaža (Achievement in Editing) - James Vandewater

  • Najbolja šminka (Achievement in Make-Up) - Dan Martin, Traci Loader, Svetlana Gutic

  • Najbolja montaža zvuka (Achievement in Sound Editing) - Alex Bullick, Jill Purdy, Rob Bertola, Craig MacLellan

  • Najbolji vizualni efekti (Achievement in Visual Effects) - Andy Robinson

  • Najbolji originalni scenarij (Original Screenplay) - Brandon Cronenberg

  • Najbolja glavna uloga (Performance in a Leading Role, Drama) - Mia Goth i Alexander Skarsgård