"Trag divljači"
38

Ekipa serije "Besa" i Dragan Bjelogrlić u filmu o Jugoslaviji, UDBA-i i stravičnom zločinu

Piše: Ines Mrenica
Perspektivni novinar u socijalističkoj Jugoslaviji 1979. godine istražuje svirepo političko ubistvo u ruralnom mjestu, samo da bi se našao upleten u porodičnu dramu prepunu mračnih tajni i duge historije nasilja i zloupotrebe.
Nema sumnje da svaki pomen bivše nam države izaziva veliki interes i budi tugaljivu nostalgiju za vremenima kada je sve funkcioniralo i nije funkcioniralo ništa. Paradoks Jugoslavije pokazao je da se u balonu može živjeti sve dok on ne pukne i ne pokaže kada su se i kako stvari počele komplicirati. Srbijanski triler "Trag divljači" okuplja niz vodećih srbijanskih glumačkih imena i donosi priču o događajima koji su pratili raspad Jugoslavije iz vizure onih koji su je vodili.

Srbijanska produkcija prošle je godine iznjedrila dvadesetak filmova, a u posljednje četiri sezone premijeru je doživjelo čak stotinu serija. Nezanemariv dio njih producirali su ili koproducirali državna televizija i telekom.

Poput pomena Jugoslavije, glumačka imena Dragan Bjelogrlić (koji se ovaj put našao ispred kamere) i Radivoje Bukvić obećavaju veliki hit, a sudjeluju u trileru "Trag divljači", koji je upravo stigao u kina.

Predrag Miki Manojlović u ulozi udbaškog moćnika na samrti Blagoja Jotića
Predrag Miki Manojlović u ulozi udbaškog moćnika na samrti Blagoja Jotića

Njih dvojica dio su impresivne glumačke ekipe koju čine Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Srđan Todorović i Miloš Timotijević, koji je sa kolegom Radivojem Bukvićem igrao u dvije sezone krimi seriji "Besa". "Trag divljači" režirao je Nenad Pavlović po motivima nekoliko književnih djela njegovog oca Živojina Žike Pavlovića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih filmskih autora, koji je obilježio crni talas ("Kad budem mrtav i beo"). Priča se vrti oko niza zanimljivih likova koje povezuje brutalno ubistvo, žestoko potresajući jugoslovensku javnost.

Čir koji se puni gnojem mora malo da iscuri

Godina je 1979.-ta, a u malom ruralnom mjestu izmišljenog imena Vranovac, na istoku Srbije, dogodilo se svirepo ubistvo. Ubijen je načelnik službe bezbjednosti, a osumnjičeni je niko drugi do Aljoša (Miloš TImotijević), neuspjeli revolucionar i sin uglednog visokopozicioniranog člana UDBA-e Blagoja Jotića (Miki Manojlović), čija je bolest u terminalnoj fazi i preostaje mu nekoliko mjeseci života. Neuspjeli disident sam je sebe prognao u šumu gdje živi sa zvijerima, baš kao četnik, kako je to primijetio njegov rezignirani otac.

Slučaj počinje istraživati perspektivni novinar Jugoslav (Radivoje Raša Bukvić), ali neočekivano postaje učesnik porodične drame prepune skrivenih tajni koje se provlače kroz vjekovnu tradiciju nasilja. Tamo vlada zakon jačeg i dešavaju se nemilosrdne likvidacije. Tu je i dama u nevolji, Blagojeva kći Sonja (Nada Šargin), koju je otac "udao" za puno starijeg muškarca, samo iz razloga da se održi na svojoj političkoj funkciji.

Insert iz filma
Insert iz filma "Trag divljači"

Dragan Bjelogrlić igra političkog funkcionera koji kaže da situacije nije dobra pa Jugoslaviju uspoređuje sa čirem, koji se puni gnojem. Jasno je da će sve jednog dana morati pući. Komunistička siva eminencija će vas izgledom i karaterističnim naočalama podsjetiti na Jarreda Harrisa iz serije "Chernobyl".

"Trag divljači" prepun je akcije i nasilja, a napeta radnja provozat će vas egzotičnim lokacijama i vratiti u prošlost zajedničke države. Dizajn automobila i kragni na košuljama koje nosimo su se promijenili, ali je balkanska psihologija još uvijek postojana. Nema sumnje da je na pomolu novi regionalni hit, na koji će podjednako reagirati publika iz svih država nastalih raspadom Juge.