Pred premijeru filma
10

Helena Vuković: Važno je da se priča o humanosti, prijateljstvu i hrabrosti, to ovom društvu treba

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Bh. glumica Helena Vuković tumači glavnu ulogu u filmu Sabine Vajrače "Sevap Mitzvah", a za Klix.ba govorila je o snimanju samog filma prije sarajevske premijere.
Film koji je djelo bh. rediteljice sa adresom u Los Angelesu Sabine Vajrače donosi poučnu priču o tome kako nam se dobro djelo koje smo učinili, može vratiti onda kada nam to bude najpotrebnije. Helena tumači lik Zejnebe Hardage, oja je stavila svoj i život svoje porodice na kocku kako bi spasila svoje prijatelje Jevreje, porodicu Kabiljo.

Uzevši u obzir da je film snimljen prije dvije godine, otkrila nam je kako sad posmatra cijeli proces rada na filmu.

"I tada kao i sada vidim ogromnu važnost ove priče, i kao glumica i kao čovjek. Sa ove vremenske distance, unutar koje su se, na žalost, desile stvari koje su se desile, još je veća potreba da se govori o humanosti, empatiji, prijateljstvu, hrabrosti, odlučnosti, životnoj energiji i elanu koji su potrebni u svim životnim okolnostima. Nažalost, danas mi se čini da sve više izostaju iz naših života", kazala nam je Vuković.

Također, rediteljica Sabina Vajrača govorila je za Klix.ba pred premijeru te istaknula kako jedva čeka da vidi reakciju publike u Sarajevu kao i da je smatra najzahtjevnijom.

"Ja isto mislim da je sarajevska publika najteža valjda zato što smo mi odavde pa nam je tu neka odgovornost, tu su neki ljudi čije nam je mišljenje najvažnije. Također sam uzbuđena, eto dvije godine su prošle otkako smo snimili film koji je bio svugdje samo nije u Sarajevu. Tako da mi je večeras posebna noć, radujem se da gledam film, a onda i da čujem reakcije", dodaje Vuković.

"Sevap/Mitzvah" sniman je na nekim od najpoznatijih sarajevskih lokacija kako bi uspješno dočarao duh prošlosti. Producirao ga je Kerim Mašović i Kontraplan produkcija, a osim Haskovića i Vuković, uloge su utjelovili i Muhamed Hadžović, Magadalena Živaljić Tadić, Emina Minka Muftić, Rijad Gvozden, Frano Mašković, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Snežana Vidović i drugi.

Kako je posljednjih dana u centru pažnje slučaj Moamera Kasumovića, Helena je za Klix.ba prokomentarisala i cijeli slučaj, uzevši u obzir da dolazi iz iste branše.

"Saznala sam o slučaju iz medija. Osuđujem svaku vrstu nasilja nad bilo kojim živim bićem - od psa do čovjeka. Nažalost postoje razne devijacije u ljudskom ponašanju, ali problem je kada sistem zakaže i iznevjeri. Kada se za takvo djelo dobije mala kazna koja se uz to može otplatiti i zataškati", poručila je.

Naglasila je da je to nešto što jako obeshrabruje, ali da je i sama zahvalna žrtvama koje su progovorile te na njihovoj hrabrosti.

"Hvala momku koji je imao hrabrosti da progovori o onome što se dogodilo i momku koji je prijavio nasilje. Izmjena zakona je sada naša obaveza", kazala nam je na kraju.