Je li sve već viđeno?
30

Hoće li nastavak "Jokera" biti razočarenje: Kritike sve gore, opisuju ga kao "glupi nered"

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
"Joker: Folie à Deux" nastavak filma Joaquina Phoenixa iz 2019. godine, postigao je neočekivano loš rezultat na stranici za recenziranje filmova Rotten Tomatoes, nakon što je većina kritičara podijelila svoje recenzije filma.

Prvobitne reakcije nakon premijere na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru bile su pomiješane, a dok su neki film nazivali genijalnim, drugi su smatrali da je gledanje mukotrpno.

Među kritičarima koji su hvalili film bio je Geoffrey Macnab iz The Independenta, koji mu je dao četiri zvjezdice: "Mrak u srži filma je podvučen njegovim vrlo brutalnim završetkom, koji odbacuje konvencije stripa u korist psiholoških dubina".

"Phoenixova izvedba je i dalje moćna i uzbudljiva. Genijalnost je u tome što ne možemo, a da ne brinemo o Arthuru uprkos njegovoj potrebi i poremećenosti", naveo je.

U mjuziklu u kojem glumi Lady Gaga kao Jokerova pomoćnica Harley Quinn, imala je skroman rani rezultat na Rotten Tomatoes od 61 posto, kako je izvijestio Forbes. To je sada palo na samo 39 posto.

Među onima koji nisu bili oduševljeni je kritičarka New York Timesa opisala je nastavak Jokera kao "polovičan mjuzikl upotpunjen sa jednom zvijezdom koja može pjevati, Lady Gagom, i drugom (Phoenix) koji ne može ili neće".

Audrey Fox za Looper je rekla: "Malo je vjerovatno da će čak i obožavatelji 'Jokera' pronaći nešto čime bi iskupili ovaj haotični, duboko glupi nered."

Richard Roeper iz Chicago-Sun Timesa je u svojoj recenziji rekao: “Uvijek postoji šaljivdžija, uvijek postoji klovn, ali ako se ne pretvori u nešto veće, hrabrije i strašnije, počinje djelovati kao nešto već viđeno, samo bez muzičkih numera".