Otkrila za Variety
2.8k

Jasmila Žbanić planira nastavak filma "Quo Vadis, Aida?"

N. C.
Redateljica Jasmila Žbanić, nominirana za Oscara, priprema nastavak filma "Quo Vadis, Aida?", koji se takmičio za najbolji međunarodni igrani film na 93. dodjeli Oscara, otkriva Variety.

Govoreći na Sarajevo Film Festivalu, Žbanić je rekla da će film istražiti tragične posljedice bosanskog rata 1990-ih. Film "Quo Vadis, Aida" prati bosanskohercegovačku prevoditeljicu UN-a (Jasna Đuričić) rastrganu između porodice i dužnosti u Srebrenici, gdje je više od 8.000 civila – većinom muslimanskih muškaraca i dječaka – ubijeno u najgorem činu masovnog ubijanja na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Jasmila je oklijevala iznositi detalje o zapletu nastavka, ali je istakla da je inspirisana da prikaže posljedice genocida, kao i posljedice šireg rata, koji je ostavio bezbrojne bosanske žene bez muževa i sinova.

"Zaista ima nešto o čemu treba da pričam, a to je kako su se te žene poslije rata ujedinile – bile su uglavnom domaćice – i ujedinile su se i razbile sve prepreke koje su postavljali bosanski političari, evropski političari, svjetski političari", rekla je.

Nakon što je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma okončan rat u BiH, rekla je, mnogi politički akteri su bili odlučni da "gledaju naprijed" i "ne govore o mrtvim tijelima i masovnim grobnicama i ratnim zločincima". Međutim, hrabre Bosanke koje su oplakivale svoje mrtve su to odbile.

Rediteljica je rekla da će film biti ne samo o Srebrenici, već o ovom vremenu u kojem živimo.

"Već 30 godina ove žene traže svoje sinove. To je nešto što me toliko muči, a toliko me je potaknuo rat u Ukrajini i Palestini, da osjećam da moramo govoriti o tome", navela je.

"Quo Vadis, Aida?" premijerno je prikazan u konkurenciji na Venecijanskom filmskom festivalu i osvojio festivale širom svijeta, a osvojio je i trio evropskih filmskih nagrada, uključujući nagrade za najbolji evropski film, najbolju režiju i najbolju glumicu.