Sarajevo
48

Kino na otvorenom: U petak besplatna projekcija kultne romantične drame "Casablanca"

Klix.ba
Film "Casablanca" (Foto: Facebook)
Film "Casablanca" (Foto: Facebook)
U petak, 27. septembra 2024. godine, građani Sarajeva i posjetitelji našeg grada moći će potpuno besplatno gledati projekciju kultnog filma "Casablanca" na otvorenom.

Projekcija filma je zakazana sa početkom u 19:30 sati u parku Kemala Monteno, ispred Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, a organizira ga Komisija za pitanja mladih zajedno sa JU Centar kulture i mladih Sarajevo.

Film "Casablanca" predstavlja jedno od najvećih i najgledanijih svjetskih filmskih ostvarenja. Riječ je o romantičnoj drami Michaela Curtiza iz 1942. godine.

Glavne uloge pripale su Humphreyju Bogartu, Ingrid Bergman i Paulu Henreidu, a sporedne Claudeu Rainsu, Conradu Veidtu, Sydneyju Greenstreetu i Peteru Lorreu.

Radnjom je smještena u marokanskom gradu pod višijskom kontrolom Casablancu, tokom Drugog svjetskog rata, a fokusira se na sukob između, prema riječima jednog od junaka, ljubavi i vrline. On mora odabrati između ljubavi za ženu i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu, vođi Pokreta otpora, da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista.

Organizatori događaja uputili su molbu posjetiocima da stignu 15 minuta prije projekcije filma. Stolice/ležaljke će biti obezbijeđene na pomenutoj lokaciji.