Dobio najbolju ocjenu
33

Korisnici Netflixa su oduševljeni ovim dokumentarcem: "Najbolji film koji sam ikada pogledala"

I. S.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Brojni korisnici Netflixa imaju samo riječi hvale za dokumentarac pod nazivom "Black Barbie: A Documentary" koji je nedavno objavljen na ovoj platformi, a njegova popularnost nastavlja rasti.

Film govori o Barbici Afroamerikanki, koja se počela prodavati 1980. godine te njenom utjecaju na djevojčice Afroamerikanke. Naime, ova lutka ih je potaknula da shvate da zbog svog izgleda nisu ništa manje vrijedne od ostalih djevojčica.

Dotad je klasična Barbika svijetle puti, plave kose i plavih očiju smatrana simbolom ljepote i ženstvenosti. Spomenuti film je režirala Lagueria Davis.

"Black Barbie" govori o utjecaju koji su imale tri Afroamerikanke koje su bile zaposlene u kompaniji Mattel - Mae Mitchell, Kitty Black Perkins, and Stacey McBride-Irby. One su odgovorne za nastanak Barbie Afroamerikanke. Mae Mitchell je tetka Laguerie Davis, tako da je ova režiserka mogla dosta toga saznati iz prve ruke.

"U prvih nekoliko godina smo istraživale i razvijale scenarij. Nakon toga smo pokušavala pronaći sredstva za snimanje filma. Lagueria nije željela da ovaj film bude posvećen Mattelu koji će joj diktirati šta da govori. Kada namjeravate što više ispoštovati kulturu, stvari mogu potrajati malo duže", rekla je producentica Aaliyah Williams.

Brojni korisnici društvenih mreža su naveli kako ih je ovaj dokumentarac oduševio te se čini da je film "Barbie" Grete Gerwig, koji je zaludio publiku prošlog ljeta, dobio konkurenciju.

"Ovo je najbolji dokumentarac koji sam ikada pogledala", "Film je u meni probudio najdublje emocije. Predivno odavanje počasti Afroamerikankama", "Rasplakala sam se gledajući ovaj film", neki su od komentara. "Black Barbie: A Documentary" na Rotten Tomatoes ima ocjenu 100 posto.