Masterclass u BKC-u
39

Od hobija do Oscarom nagrađivane karijere: Lekcije pisanja scenarija Corda Jeffersona

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nagrađivani scenarista i reditelj Cord Jefferson održao je Masterclass u Bosanskom kulturnom centru gdje je govorio o svojim počecima u karijeri, pisanju, ali i filmu "American Fiction" koji će večeras biti prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola.

Jefferson je dobitnik Oscara i Emmyja, a upravo je njegov film "American Fiction" osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij i imao ukupno 5 nominacija, uključujući i nominaciju za Najbolji film 2024. godine.

Na samom početku prikazana je uvodna scena filma "American Fiction", a Jefferson je pojasnio šta je htio postići time.

"Ja, mislim da, ne znam kako je to u Bosni, ali u Americi, ljudima je stvarno teško razgovarati o rasi, seksualnosti i identitetu na načine koji izgledaju kao da samo razgovarate, a da ne postanete emotivni, ljuti i uznemireni. I stoga je ljudima teško nekako razgovarati o tim stvarima, a posebno je teško smijati se tim stvarima i pronaći humor u njima. Ono što sam odmah želio učiniti je imati scenu koja će na neki način ljudima dati dopuštenje da se smiju i na neki način, dati im do znanja da ovo neće biti film gdje ćemo biti super ozbiljni u vezi s ovim problemima", kazao je Jefferson.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istaknuo je da je upravo ta uvodna scena pokazala da to neće biti film u kojem bismo trebali biti turobni i tužni: "Ovo je film koji će se na neki način baviti tim stvarima na način koji je možda drugačiji od načina na koji ste ih vidjeli prije".

Zasnovan na romanu "Brisanje" Percivala Evertta, film "Američka fikcija" duhovit je rediteljski prvenac Corda Jeffersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvijezda filma je Jeffrey Wright u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od "crnačke" zabave zasnovane na starim i uvrjedljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu "crnačku" knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Potom se u razgovoru s Ennisom Ćehićem osvrnuo na svoje početke, kazavši da mu je majka rekla da će se baviti pisanjem još u trećem razredu i da mu je trebalo 20 godina da to shvati.

"Znate, poznavao sam puno ljudi kojima je umjetnost bila hobi i bili su uključeni u gledanje, nisam poznavao nikoga kome je to bila primarna karijera. I mislim da ako ne dolazite iz tog okruženja i ne vidite to sami, može biti pomalo teško shvatiti da umjetnost može biti profesija koja je i za vas. Ja sam iz grada koji se zove Tucson u Arizoni. I to nije previše daleko od Los Angelesa, ali je sigurno daleko kulturološki. Mislio sam da su umjetnici u New Yorku i Los Angelesu, Parizu i Londonu, te da nisu bili iz mjesta odakle sam ja", kazao je.

Kazao je kako se bavio potpuno drugim poslom, ali da je svaki dan kad bi došao kući pisao jer se osjećao neispunjeno. To pisanje naposlijetku ga je dovelo da od hobija postane posao. Počeo je pisati članke za časopis i potom se godinama bavio novinarskim poslom.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na kraju je dobio ponudu da počne pisati za TV seriju i tako je zapravo krenula njegova karijera kao scenariste.

Jefferson je osvojio i Critics Choice, BAFTA i Film Independent Spirit nagrade. Također je nominovan za DGA i PGA nagrade.

Trenutno radi na adaptaciji romana "Just Cause" za Amazon Prime Video s Johnom Wellsom i Scarlett Johansson. Osvojio je Emmy za seriju "Watchmen" i Writers Guild nagrade za seriju "The Good Place". Njegov opus uključuju i serije "Station Eleven", "Master of None", "The Nightly Show" i "Survivor's Remorse".