DEEP WATER
69

Od reditelja "Devet i po nedjelja" stigao je novi erotski triler: Prodaje li seks baš sve

Piše: Ines Mrenica
Ben Affleck i Ana de Armas zablistali su u filmu “Deep Water” na streaming platformi Hulu. Dobrostojeći muž, koji svojoj ženi dopušta afere kako bi izbjegao razvod, postaje glavni osumnjičenik za nestanak njezinih ljubavnika.
Erotski psihološki triler temeljen na istoimenom romanu Patricie Highsmith “Deep Water” nova je globalna filmska senzacija, a predstavlja dugoočekivani povratak redatelja Adriana Lynea. Decenijama uspješno, ovaj Britanac u seksualnosti pronalazi polazište za zaplete u svojim pričama.

Njegovo ime stoji iza kontroverznih erotskih filmova “9 i po nedjelja”, "Fatalna privlačnost”, ”Lolita” i "Nemoralna ponuda”. Dvadest godina od filma “Nevjerna”, na platformi Hulu osvanuo je njegov povratnički erotski film s ultimativnim zvijezdama Benom Affleckom i Almom de Armas.

Lyneov “Deep Water” je logičan nastavak autorskih preokupacija o preljubi koja upropaštava živote supružnika. Međutim, činjenica da smo o seksualnosti već sve vidjeli na velikim i malim ekranima, kao i prijelomni trenutak u kojem se nalazi naša civilizacija, film su učinili mlakim pokušajem pravljenja napetog trilera temeljenog na patološkoj ljubomori i erotici.

Zapravo, ono na šta današnji gledalac najšire otvara oči nije puteno tijelo Bondove djevojke Alme de Amas već činjenica da je glavni lik tvorac čipa koji omogućava funkcioniranje dronova, pa samim tim i ubijanje na daljinu. Paradoksalno, to je i najnapetiji trenutak u filmu.

Ana de Armas i Ben Affleck u filmu “Deep Water”
Ana de Armas i Ben Affleck u filmu “Deep Water”

Roman “Deep Water” Patricije Highsmith iz 1957. godine, nekoliko puta je adaptiran, a najzapaženija verzija dogodila se s istoimenim francuskim filmom iz 1981. godine, u kojem su glumili Isabelle Huppert i Jean-Louis Trintignant.

U povratničkom Lyneovom trileru pratimo bračni par koji zajedno igraju niz seksualnih igara sa smrtonosnim posljedicama. Umiru uglavnom oni koji postaju žrtve bolesne i neutažive seksualnosti.

Ubij me nježno

Vic (Ben Affleck) i Melinda Van Allen (Ana de Armas) su bračni par iz američkog gradića Little Wesley. Njihov brak je na krhkim nogama, a održava ga samo nesiguran dogovor prema kojem, kako bi izbjegli razvod, Melinda smije “konzumirati” bilo kojeg ljubavnika.

Dani u poljuljalom braku uglavnom protiču na raskalašenim zabavama, čija je je centralna zvijezda Melinda i njeni dečki. Vic je kreator čipa koji omogućavaju funkcioniranje bespilotnih letjelica, pa je iznimno bogat i može svojoj supruzi priuštiti skoro sve, osim emocionalne izdaje. Uskoro, Melindini ljubavnici počinju umirati, a sasvim je jasno i zašto.

Insert iz filma “Deep Water”
Insert iz filma “Deep Water”

“Duboka voda” posjeduje sve sastojke recepta za uspjeh, ali pod uslovom da je kao takav proizveden i plasiran prije dvadesetak godina. Danas je to pomalo staromodan film, pokušaj reditelja koji želi reanimirati karijeru na njenom zalasku. Adrian Lyne se nikada nije libio pokazati drugo lice ljepuškastih, uspješnih ljudi.

Njihovi atributi nisu ono što ih čini sretnima, jer ih nazasitni nagoni vode u destrukciju. Sjećamo se perverznih igrica koje su u “Nine and a Half Weeks” igrali Kim Basinger i Mickey Rourke, seks simboli osamdesetih godina. Ben Affleck u novom filmu donekle reprizira ulogu koju je ostvario u Fincherovom trileru “Gone Girl” iz 2014. godine.

“Deep Water” neodoljivo podsjeća i na postavku stvari u filmu “Nevjerna” (“Unfaithful”, 2002.), u kojem su Diane Lane i Richard Gere igrali bračni par, u čijim životima se sasvim slučajno pojavljuje mladi trgovac knjigama (Oliver Martinez). Kako se iz ljubavnog trougla može izaći samo uz nečiju žrtvu, mladi “pastuh" će biti likvidiran, a brak sačuvan.

To je ono što je publika priželjkivala vidjeti u kinima prije dvadeset godina. Međutim, danas kada je seksualizacija ušla u sve pore naših života, stvari su poprilično banalizovane, brakovi srušeni kao institucija, a seks usputna zabava. Erotika ne prodaje više ništa, a pokušaj igranja na tu kartu uglavnom od duboke vode pravi plićak.