Snimila posljednju seriju
32

Oskarovka Kathy Bates odlazi u penziju: Samo želim svoj život

L. R.
Kathy Bates (Foto: EPA-EFE)
Kathy Bates (Foto: EPA-EFE)
Oskarovka Kathy Bates nedavno je potvrdila da odlazi u penziju.

Naime, 76-godišnja glumica u intervjuu za New York Times otkrila je da će se nakon angažmana u CBS-ovoj seriji "Matlock" povući iz glume.

Glumica, koja je osvojila Oscara za ulogu u filmu "Misery" i dva Emmyja za uloge u serijama "American Horror Story" i "Two and a Half Men", otkrila je da je svoj rad uvijek uzimala k srcu.

"To postaje moj život. Ponekad sam ljubomorna što imam ovaj talent, jer ne mogu to suzdržati i samo želim svoj život", rekla je Bates.

Ona je htjela i ranije napustiti svijet glume, ali su joj agenti u januaru poslali scenarij za dramsku seriju "Matlock". Nije planirala glumiti u ovoj seriji, ali se ipak predomislila nakon čitanja scenarija.

Bates je karijeru započela nakon što je diplomirala na Southern Methodist University i preselila se u New York. Do kasnih sedamdesetih bila je jedna od glavnih zvijezda Off Broadwaya. Nakratko se okušala i u Hollywoodu, ali bez puno uspjeha. U kasnim osamdesetim bila je spremna ponovno pokušati.

Novi početak u Hollywoodu bio je težak. Često su joj govorili da nije dovoljno lijepa da bi uspjela. Zatim je 1990. godine, kada je imala 41 godinu, dobila ulogu Annie Wilkes, psihotične žene koja otima poznatog pisca u filmu "Misery". Upravo joj je ta uloga donijela Oscara.

No, nikada se nije osjećala kao filmska zvijezda. Zbog toga se više posvetila pozorišnoj sceni. Ipak, ostala je u Kaliforniji i nakon toga je glumila u serijama "Six Feet Under" i "The Office" te je osvojila Emmyja za gostujuću ulogu u seriji "Two and a Half Men".

Pored toga, glumila je i u "Harry's Law", "American Horror Story", "Disjointed", "The Miracle Club", "Annie", "Dolores Claiborne", "Fried Green Tomatoes", "Boychoir" i brojnim drugim filmovima i serijama.