Jeste li je pogledali?
71

Ova serija srušila je rekord na dodjeli Emmy nagrada, gledatelji je uspoređuju s "Igrom prijestolja"

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Na 76. dodjeli Emmy nagrada japanska dramska serija srušila je rekord i ušala u povijest kao serija koja je osvojila najviše Emmyja u jednoj sezoni.

Serija "Shogun" na sinoćnjoj dodjeli osvojila je četiri Emmyja, u kategorijama za najbolju seriju, najboljeg glavnog glumca, najbolju glavnu glumicu i najbolju režiju, dok je prošli tjedan osvojila 14 Creative Arts Emmyja.

Već nakon same premijere krajem februara, gledatelji kao i kritičari nisu krili oduševljenje ovom mini serijom koja je fokusirana na troje likova: engleskog mornara Johna Blackthornea, koji doživi brodolom i završi na obali Japana, daimyō Yoshiija Toranaga, moćanog feudalnog vladara koji ima brojne neprijatelje, i Todu Mariko, inteligentnu i misterioznu plemkinju, koja se ne može odlučiti između svoje kršćanske vjere i odanosti Toranagi.

"Nakon što je misteriozni evropski brod pronađen u obližnjem ribarskom selu, vladar Yoshii Toranaga otkriva tajne koje bi mogle preokrenuti ljestvicu moći i uništiti njegove neprijatelje", kratak je sinopsis koji je naveden na IMDb.

Glavne uloge igraju Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis i Anna Sawai. Uz njih se pojavljuju Tadanobu Asano, Takehiro Hira, Tommy Bastow, Fumi Nikaido, Shinnosuke Abe...

Kreatori serije su supružnici Rachel Kondo i Justin Marks. Kondo je dosad radila kao televizijska scenaristica i producentica, a Marks se proslavio kao scenarist blockbustera Top Gun: Maverick.

Postoji i verzija "Shoguna" iz 1980. koja je zaradila rekordnu gledanost za NBC i osvojila nekoliko Emmyja, uključujući onaj za najbolju limitiranu seriju.

Serija ima ocjenu 91 posto od kritičara Rotten Tomatoesa, dok je na IMDb ocijenjena s 8.6.

"Ova serija izgleda izvrsno, prve dvije epizode su odlične", "Nadmašila je sva moja očekivanja", "Ovo je najbolja serija otkako su izašli 'Igra prijestolja' i 'Breaking Bad'", "U posljednjih nekoliko godina sve televizijske produkcije pokušavaju naći novu 'Igru prijestolja'. Rekla bih da je ovo najbliže što ćemo doći tome, ali bez ikakvih zmajeva", neki su od komentara oduševljenih gledatelja.