Legenda Hollywooda
22

Paul Schrader pokazao nam je svoj "jugoslavenski" portret i otkrio šta posebno želi vidjeti u Sarajevu

Razgovarala: Nejra Osmanović
Slavni američki reditelj i scenarist Paul Schrader ovogodišnji je predsjednik žirija Takmičarskog programa na Sarajevo Film Festivalu, a uručeno mu je i Počasno Srce Sarajeva - o čemu je govorio i u razgovoru za Klix.ba.
Schrader je ostavio svoj trag kao scenarist sa kultnim filmom "Taksista" (1976), u režiji Martina Scorsesea i sa Robertom De Nirom u glavnoj ulozi, a uslijedili su kultni filmovi poput naslova: "Američki žigolo" (1980), "Mishima" (1985) i "Grad zločina" (1997).

U razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na razlog svog dolaska u Sarajevo te ispričao šta bi to ovdje htio vidjeti.

"Došao sam jer nikad nisam bio ovdje. Dobio sam dosta poziva, ali bio sam u Bukureštu, snimio sam film u Berlinu i kao član žirija u Minhenu, ali ovdje nikad nisam bio. Kad Jovan zamolio da vodim žiri trebalo je da dođem prije dvije godine, ali sam završio u bolnici s upalom pluća i covidom. Imao sam dosta problema s covidom", priznao nam je na početku razgovora.

Otkrio je i kako je pristao da bude predsjednik žirija, ali i da je pitao šta je sa Srcem Sarajeva koje nije uspio preuzeti: "Kad su me pitali da vodim žiri rekao sam: 'Šta je s tim? Kako ćete mi dati ono što nisam mogao preuzeti prije dvije godine?'. Odgovorili su: Dat ćemo vam još jedno, ne brinite tako da sam dobio i srce i bio sam u prilici da predstavim novi film".

Želim posjetiti Stari grad u Sarajevu i muzeje

Istaknuo je i da planira posjetu Starom gradu i muzejima: "Jer su muzeji bili zatvorenu u nedjelju. Tako da ću se vratiti i vidjeti muzeje. To mi je želja".

Kazao je kako nažalost, zbog porodičnih problema nema previše vremena na raspolaganju pa je sedmica dana sve što može izdvojiti.

"Volio bih da odem do Dubrovnika", priznao nam je Schrader te se prisjetio i svoje posjete Beogradu od prije 40 godina.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Odlučio nam je pokazati svoju fotografiju te je kazao: "Vi ste premladi da se sjećate - u sovjetsko doba svi zvanični portreti su izgledali isto i naišao sam na radnju koja se time bavila te ušao i dao da mi naprave fotografiju".

"Ovo je moj sovjetski portret", našalio se Schrader.

U programu "Kafa sa" prethodno se osvrnuo na film "Oh, Kanada" koji je prikazan na Sarajevo Film Festivalu. "'Oh Kanada' je baziran na psihološkoj fikciji Rusaella Banksa koji je tokom pisanja scenarija za film imao rak pa smo tih dana on i ja dosta istraživali i o raku", rekao je Schrader.

Ideja da napravi film o umiranju, stvorila se sa tokom pandemije 2020. godine kada je cijeli svijet stao na nekoliko mjeseci.

"Tri puta sam bio u bolnici zbog upale pluća i tih dana sam dosta razmišljao i o smrti, pa je me je i to podstaklo da napravim film o umiranju, jer nekad se čovjek zapita na koji način će umrijeti", rekao je.

Glavnu ulogu tumači Richard Gere i to je njihova druga saradnja nakon "Američkog žigola".

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Inače, Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu "Transcendentni stil na filmu". Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, "Taksist", osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine.

Svoj prvi film, "Blue Collar" režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao "Američki žigolo", "Ljudi mačke", "Mishima" i Grad zločina".

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film "Prvi reformirani", koji je i režirao. "Kockar", film za koji je napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.