Dobio Zlatnog lava
0

Proglašen najbolji film na festivalu u Veneciji: Mnogi ga smatraju izrazito kontroverznim

I. S.
Isabelle Huppert i Pedro Almodovar (Foto: EPA-EFE)
Isabelle Huppert i Pedro Almodovar (Foto: EPA-EFE)
Održana je dodjela nagrada na 81. izdanju Filmskog festivala u Veneciji, a Zlatnog lava za najbolji film dobio je "The Room Next Door" Pedra Almodovara.

Ovo filmsko ostvarenje je adaptacija romana "What Are You Going Through" Sigrid Nunez. Priča govori o spisateljici Ingrid (Julianne Moore) koja obnavlja prijateljstvo s Marthom (Tilda Swinton).

Martha, koja se bori s terminalnim rakom grlića materice, želi dostojanstveno umrijeti i traži od Ingrid da bude u susjednoj sobi kada uzme tabletu za eutanaziju. Film je nedavno premijerno prikazan u Sali Grande, a publika je ekipu nagradila gromoglasnim aplauzom koji je trajao čak 17 minuta.

Brojni korisnici društvenih mreža smatraju da je film izrazito kontroverzan jer promoviše eutanaziju. Almodovar, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih španskih reditelja, izjavio je kako bi svaka osoba na svijetu trebala imati mogućnost eutanazije.

Glavni žiri 81. izdanja Filmskog festivala u Veneciji činili su Isabelle Huppert, James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz i Zhang Ziyi.

Veliku nagradu žirija dobio je "Vermiglio" Maure Delpero. Srebrenog lava za najbolju režiju dobio je Brady Corbet za "The Brutalist". Specijalnu nagradu žirija dobila je Dea Kulumbegashvili za film "April".

Murilo Hauser, Heitor Lorega su nagrađeni za najbolji scenarij za film "I'm Still Here". Nicole Kidman dobila je Volpi Cup za najbolju glumicu za "Baby Girl". Volpi Cup za najboljeg glumca dodijeljen je Vincentu Lindonu za "The Quiet Son".