U kina stiže u novembru
78

Prve reakcije na najiščekivaniji film godine: Kritičari već predviđaju Oscara i reditelju i glumcima

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Prve reakcije na najiščekivaniji nastavak ove godine "Gladiator II" stigle su nakon njegovog prvog prikazivanja, a djeluje da su kritičari prilično oduševljeni.

U petak je "Gladiator II" premijerno prikazan u Los Angelesu na projekciji koju je predstavio Paul Mescal. U nastavku Ridleyja Scotta, čiji je trailer otkrio skrivene detalje radnje, Mescal igra Luciusa, Lucilinog sina, a koju igra Connie Nielsen.

Radnja filma, u kojem glume i Denzel Washington, Pedro Pascal te Joseph Quinn, smještena je godinama nakon događaja iz prvog filma, u kojem je glumio Russell Crowe kao Maximus. Prati Luciusa dok ulazi u Koloseum nakon što su njegov dom osvojili tiranski carevi koji sada vode Rim.

Iako su Scottovi nedavni filmovi, uključujući "Napoleona" i "House of Gucci" dobili osrednje kritike, čini se da je reditelj ponovo na vrhu s "Gladiatorom". Također, smatraju da bi konačno mogao osvojiti Oscara za najbolju režiju, nakon tri nominacije u ovoj kategoriji.

Postojali su oprečni stavovi o tome, a Andrew J Salazar iz Discussing Filma rekao je da filmu "nedostaje emocionalni trenutak" originala. Međutim, čini se da se slažu da je film uzbudljiv nastavak, a novinar Scott Mantz ga je nazvao "epom dostojnim svog prethodnika".

Projekcija, kojoj su prisustvovali novinari i glasači za dodjelu nagrada, smjestila je Washingtona u utrku za dodjelu Oscara, sudeći po reakcijama kritičara.

Drew Taylor iz The Wrapa je rekao da je "'Gladijator II' vrsta filmske izvrsnosti velikih razmjera koju samo Ridley Scott može okupiti", dodajući: "Sve u vezi s tim jednostavno funkcioniše".

U međuvremenu, Matt Ramos je napisao: "'Gladiator II' nije samo uvjerljivo najbolji film godine, već je i jedan od najboljih svih vremena. To je jedan od onih filmova koji će ponovo osnažiti vašu ljubav prema kinu. Prkosi očekivanjima, nastupi su izvanredni (Denzel je upravo osigurao još jednog Oscara)".

Kad je riječ o BiH, u kina stiže 13. novembra.