Uspješna u svijetu filma
1

Rediteljica Teona Strugar Mitevska: Mi umjetnici smo hrabriji od političara

I. S.
Rediteljica Teona Strugar Mitevska
Rediteljica Teona Strugar Mitevska
Film "Najsretniji čovjek na svijetu" će sutra biti prikazan u Sarajevu. Tim povodom rediteljica Teona Strugar Mitevska govorila je o tome kako je proteklo snimanje te detaljima iz svoje karijere u svijetu filma.

Film 40-godišnju Sarajku Asju (Jelena Kordić Kuret), koja jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom (Adnan Omerović). Međutim, Zoran ne traži ljubav nego oprost.

U filmu, pored Kordić Kuret i Omerovića, glume i Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović... Strugar Mitevska je s Elmom Tataragić radila i na scenariju. Na pitanje kako su došle na ideju za ovakav scenarij, kazala je:

"Elma je povrijeđena tokom opsade Sarajeva. Nakon rata, dok je studirala na Akademiji scenskih umjetnosti, bila je pozvana na radionicu glume tokom koje je upoznala jednog čovjeka. Tu su razgovarali o najgorim stvarima koje su im se dogodile. Podijelili su svoja iskustva, baš kao u filmu. Njihov susret bio je puka slučajnost. Ostala je s njim u kontaktu imajući pomiješane osjećaje vezane za njihov razgovor", rekla je Strugar Mitevska na početku našeg razgovora.

Prije osam godina Elma joj je kazala da bi voljela da nešto uradi s njenom pričom. Razmišljala je o tome koje vrste bi film mogao biti.

"Historijski film? Koga je danas briga za historijske filmove? Prije tri godine bila sam na Sarajevo Film Festivalu s mojom sestrom Labinom. Bile smo u poznatom Holiday Inn Hotelu, koji je bio važno mjesto tokom opsade Sarajeva. Sjedile smo u hodniku i ispričala sam joj Elminu priču. Labina je rekla: 'Zamisli da ovdje postavimo radnju priče.' Razgovarale smo i pronašle rješenje kako da postignemo moderniju verziju. Nazvale smo Elmu, koja je odgovorila: 'Super! Kada počinjemo sa pisanjem?'", nastavila je.

Smatra da je ključno da se suočimo s vlastitim demonima, historijom, boli… To je jedini način na koji možemo ići naprijed i izgraditi nešto pozitivino.

"Kada smo odlučile da snimimo ovaj film, Elmina i moja ideja je bila da na prostoru bivše Jugoslavije započnemo razgovor o tome šta se dogodilo, zbog čega i kako svi možemo ići naprijed. Tada na scenu stupamo mi umjetnici, koji smo hrabriji od političara i koji ovu ideju 'guramo' dalje", ispričala je.

S Elmom je sarađivala i na filmu "Bog postoji, zove se Petrunija". Svaka njihov saradnja veoma uspješna. Zanimalo nas je misli li da su žene i dalje pomalo zapostavljene u filmskom svijetu.

"Žene više nego ikada imamo mogućnost da se izrazimo, ali je ispred nas još uvijek dug put. Oduvijek smo se borile za naše pravo da stvaramo. Uspjele smo stvoriti armiju žena i muškaraca koji su spremni pridružiti nam se u ovoj avanturi", navela je.

"Najsretniji čovjek na svijetu" je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu. Šta ove nagrade znače rediteljici?

"U suštini ništa. Svi trčimo za priznanjima i na kraju - šta s tim? Ja sam umjetnica, stvaram da bih promijenila svijet. Nagon i potreba za stvaranjem je isto kao potreba za preživljavanjem. Važno je da publika vidi ovaj film, da bude u kinima svuda u svijetu. Pretpostavljam da priznanja pomažu tome", rekla je.

Zanimalo nas je kako je publika koja se dosad vidjela film reagovala. Iako je tematika teška, ima i smiješnih momenata.

"Nedavno je prikazan u Stockholmu, gdje u distribuciju kreće 31. marta. Nakon prikazivanja prišla mi je sredovječna Šveđanka i rekla: 'Vaš film je fenomenalan zbog načina na koji govori o užasima rata o kojem smo svi čuli, a na kojeg smo zaboravili.' Prije dvije sedmice bila sam u Francuskoj. Tu je distributer odučio da je ovo film kojeg trebaju pogledati mlađe generacije. Na prikazivanje je došlo stotine tinejdžera. Oni su shvatili važnost poruke filma. Nakon toga su pitali za ime pjevačice. Riječ je o Muhi. Koristili smo njene tri pjesme, a jednu od njih je otpjevala na francuskom. Mislim da ljudi vole naš film zato što prenosimo emocije i anitratnu poruku", kazala je.

Njeni filmovi uvijek izazovu rekacije, naročito kada je riječ o pravima žena.

"Tabu tema nikada dosta. Kada pokrenemo razgovor o tabu temama, pokrećemo društvo naprijed. Dakle, naravno da svaki film treba dovesti u pitanje uspostavljene društvene norme", smatra.

Otkrila nam je i na kojoj priči planira uskoro početi raditi.

"Snimat ću priču o u životu Anjeze Gonxhe Bojaxhiu prije nego što je postala Majka Tereza. To je film o ženi koja je donijela odluku koja joj je u potpunosti promijenila tok života", zaključila je Strugar Mitevska.

Bosanskohercegovačka premijera "Najsretnijeg čovjeka na svijetu" bit će održana sutra u 19 sati u CineStaru Sarajevo, a u 20 sati u Cineplexxu. Svečana projekcija u kinu Meeting Point bit će održana u petak, 10. marta u 20 sati, nakon čega slijedi razgovor s ekipom filma.