Pogledajte teaser
164

Serija s elementima misterije: "Komar" Timura Makarevića osvojila nagradu publike na SFF-u

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Prva epizoda serije "Komar" premijerno prikazana na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu doživjela je jako dobru reakciju publike, a nakon toga serija je dobila nagradu publike na ovogodišnjem izdanju SFF-a.

Riječ je o misteriji što je žanr koji nije toliko zastupljen u bh. produkciji. Autor i jedan od reditelja serije Timur Makarević otkrio je:

“Koncept i prvu epizodu sam imao napisanu i prije nego što je izašao prvi konkurs BH Content Laba. Volim gledati misterije, a kod nas, producira se malo i u toj situaciji teško je bilo povjerovati da ću imati priliku da snimim takvu seriju. Međutim evo, 'Komar' je tu, zahvaljujući BH Telecomu i BH Content Labu i naravno mojim saradnicima - prvestveno scenaristicama Olji Runjić i Emini Omerović, rediteljima Vedranu Rupiću i Uni Gunjak i ogromnoj ekipi mladih i iskusnih glumaca bez kojeg svijet 'Komara' ne bi bilo moguće oživjeti. Nadam se da će serija naći put do publike koja voli misterije i da ćemo vidjeti da su i kod nas čuda moguća."

Sinopsis:

Mersiha je novinarka i ponos porodice. Kada njeni roditelji saznaju da je im je krila vezu sa Mikijem, žele da ga upoznaju što prije i zakazuju zajedničku večeru. Miki odlazi u posjetu majci u Jajce autobusom koji misteriozno nestaje na planinskom prevoju Komar. Potraga za autobusom je spora i neuspješna dok jedan telefonski poziv ne pokrene veliku policijsku akciju.

Foto: Press
Foto: Press

Putnici se bude u autobusu parkiranom nasred livade okružene šumom, mobiteli im ne hvataju signal, a na obližnjem putu nema saobraćaja. Mersiha sa najboljom prijateljicom Jasnom kreće prema Komaru u nadi da će saznati nešto više o nestanku autobusa i pronaći Mikija na vrijeme za večeru sa njenim roditeljima.

Osim Makarevića, na seriji su radili: Vedran Rupić i Una Gunjak (režija), Olja Runjić i Emina Omerović (scenarij), Adis Đapo i Amra Bakšić Čamo (producenti za SCCA/pro.ba), Dušan Joksimović (direktor fotografije), Dušan Vranić (muzika), Igor Čamo (dizajn zvuka), Redžinald Šimek (montaža), Emina Kujundžić (scenografija), Sanja Džeba (kostimografija), Lamija Hadžihasanović Homorac (šminka) i Timka Grin (kasting direktorica). Serija je nastala u produkciji BH TELECOMA.

Uloge su ostvarili: Lejla Hakalović, Pia Vrdoljak, Igor Skvarica, Nikola Pejaković, Lamija Salihović, Anastasija Dunjić, Issa Osmić, Uma Mujezinović, Arman Salihović, Feđa Štukan, Izudin Bajrović, Saša Oručević, Faketa Salihbegović Avdagić, Dino Bajrović, Nedim Šuvalija, Kerim Čutuna, Haris Bidžan, Ena Husić, Harun Ćehović, Dino Sarija