Treća noć
60

Specijalni Klix Studio na SFF-u: Gostovanje Maje Izetbegović, Uliksa Fehmiua, Anje Matković i Timura Makarevića

N. O.
Gosti specijalnog izdanja Klix Studija tokom treće večeri Sarajevo Film Festivala bili su Maja Izetbegović, Timur Makarević, Anja Matković i Uliks Fehmiu.

Maja Izetbegović prva je gošća večerašnje emisije Specijalnog izdanja Klix Studija gdje je govorila o svojoj ulozi voditeljice na otvorenju 30. Sarajevo Film Festivala.

"Doživljavam to kao veliku čast. Drago mi je da sam imala tu privilegiju da otvorim festival. Drago mi je da je SFF prepoznao moju prošlu godinu i rad i odlučili su da mi učine veliko zadovoljstvo", kazala je Maja.

Otkrila je da ju je Elma Tataragić nazvala: "Nisam bila svjesna u tom trenutku šta me je snašlo. Rekla sam joj: 'Planirala sam neki odmor, ali evo sad sam ga promijenila'".

"Kad sam stupila na scenu, meni publika daje neku snagu i ulijeva povjerenje. Na Metalcu sam posebno opuštena bila. Prelijepo mi je bilo, bila sam s kolegicom Helenom koja mi je bila velika podrška", dodala je Maja.

Govorila je i o tome koliko ju je Sarajevo Film Festival obilježio i utjecao na njenu karijeru - počev od ukusa, kontakata i saradnji te je poručila: "Festival me formirao".

Timur Makarević o seriji "Komar": Misterije su upražnjen prostor u bh. produkciji

Timur Makarević autor je i jedan od reditelja serije "Komar" koja je produkt BH Content Laba, a riječ je o misteriji što je žanr koji nije toliko zastupljen u bh. produkciji.

"Komar je kako kažu drama i misterija o autobusu koji je nestao na prevoju Komar jedne noći i kojeg su počeli tražiti s raznih strana i raznih razloga, a među njima je i naša protagonistkinja Mersiha koja je ispratila svog momka na taj autobus i ima cilj da ga nađe", pojasnio je Makarević radnju serije te se našalio: "Teška ljubavna priča".

Dodao je da tu kreće obimna potraga i svi imaju svoje razloge zašto ga traže.

Uzevši u obzir da nismo imali mnogo misterija u bh. produkciji Makarević kaže da je to bio plodno tlo i upražnjen prostor te publiku koja postoji za taj žanr.

"Snimali smo osam epizoda, jednu sezonu, 65 snimajućih dana, neka tri mjeseca. To je jedan težak maraton, glumci su se smjenjivali s vremena na vrijeme, ali ekipa iza kamere imala je jedan iscrpljujući maraton. Zahvalan sam im", poručio je Makarević.

Najavio je da bi serija trebala izaći do kraja godine na MY TV kanalu i platformi.

Uliks Fehmiu: Sarajlije su bile prve koje su pružile ruke nakon tog prokletog rata

Uliks Fehmiu jedan je od protagonista filma Danisa Tanovića "Nakon ljeta" kojim je otvoren Sarajevo Film Festival, a kaže da je na snimanju posebno uživao.

"Divno nam je bilo, stvarno smo uživali dok smo snimali. Ja sam davno shvatio da je najveća plata glumca ili onog koji stvara u svom cilju da bude nekakav umjetnički čin je zapravo sam proces stvaranja. Za nas, naša glavna plata stiže u samom procesu stvaranja filma. Ovo je jedan smiješan, nježan, topao, lijep film", kazao je Uliks Fehmiu o radu na filmu "Nakon ljeta".

Komentarišući svoju vezu sa Sarajevom prisjetio se i ratnih godina: "Nažalost vrlo brzo nakon mojih završenih studija je krenuo rat sa kojim se ja nisam slagao i ja sam '93. godine s 25 godina otišao iz zemlje, Snežana je došla godinu dana nakon mene i naš život se pretvorio u jednu tišinu u jedan svijet bez reflektora. Biti emigrant je jedan usamljen proces, a posebno emigrant-glumac".

"Naša veza sa Sarajevom i festivalom je takva da čini nam se da dijelimo neke osnovne ljudske vrijednosti s ljudima koji stoje iza festivala. Mi smo otišli zato što nas je razdvajanje zidova boljelo. Naš zadatak je da gradimo mostove, a ne zidove. Sarajevo kao sredina koja je najviše propatila od svih prostora u tom prokletom ratu - Sarajlije su bile prve koje su pružile ruke", poručio je Fehmiu.

Anja Matković o filmu "Nakon ljeta": Najluđe snimanje mog života, imali smo dva automobila i traktor

Hrvatska glumica i scenaristica Anja Matković glavna je zvijezda filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića koji je otvorio SFF, o čemu je govorila u Klix Studiju.

"Cijela ekipa je gledala film na Metalcu, vidjela sam izravno reakcije publike, bile su predivne i aplauz poslije. Oduševljena sam, još uvijek ne vjerujem da se ovo sve desilo. Mislim da je ukupno 14 projekcija bilo na festivalu, zajedno s Tuzlom i Mostarom. Nisam mogla ništa ljepše sanjati", kazala je na početku.

Osvrnula se na to da se okušala u pisanju scenarija kazavši: "Nije to nešto što je novo. Mislim da je to neki prirodni slijed. Mislim da su glumci itekako dobri pisci, ako to osjećaju naravno. Kroz njihove ruke i oči je prošlo jako puno scenarija i nekako znamo šta je glumljivo, a šta nije. Tako se dogodila neka ideja i odlučila sam raditi mediteranski, otočki film s malo dubljim pitanjima".

"Ja bih rekla meni najljepše i najluđe snimanje u životu", kazala je Matković o snimanju "Nakon ljeta" otkrivši da su na otoku bez automobila imali dva mala električna automobila i jedan traktor.

Najavila je da u kino distribuciju kreće 29. augusta u Bosni i Hercegovini.

Sva gostovanja u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu. Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.