Nekoliko prijedloga
98

Šta biste danas trebali pogledati na SFF-u: Pretpremijera serije o Ivi Andriću, film o Safetu Zecu...

I. S.
Tihomir Stanić kao Ivo Andrić u seriji "Nobelovac (Foto: RTS)
Tihomir Stanić kao Ivo Andrić u seriji "Nobelovac (Foto: RTS)
Četvrti dan 30. izdanja Sarajevo Film Festivala donosi bogat program, a mi vam predlažemo da pogledate nekoliko ostvarenja.
Pretpremijera serije "Nobelovac", koju su režirali Tihomir Stanić i Boriša Simović, bit će održana u 16 sati u Cineplexxu. Serija "Nobelovac" prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko mjeseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka s ceremonije dodjele, preko Švicarske u Beograd.

Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate, staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predjeli u kojima je prebivao tokom svog života.

Ivu Andrića glumi Tihomir Stanić, a njegovu suprugu Milicu Babić-Andrić glumi prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra Selma Alispahić. pored Stanića i Alispahić, u "Nobelovcu" glume i Igor Jurinić, Vladan Gajović, Bojan Žirović, Branka Šelić, Bojana Zečević, Petar Novaković, Svetozar Cvetković, Milivoje Obradović, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Vahid Džanković, Nebojša Milovanović i drugi.

"Kada mi je Tihomir Stanić poslao scenarij, odmah sam sjela i pročitala svih osam epizoda. Priča me držala jer mislim da je pisana dobronamjerno, sa željom da se nešto kaže o životu Ive Andrića, bez namjere da se sudi, ali i bez namjere da se previše uljepšava. Uloga Milice Babić-Andrić je prelijepa. Za mene je čitava ta priča bila svojevrsno otkriće. Znala sam nešto o njoj, uglavnom kao o supruzi Nobelovca. Odjednom mi je iz sjene izvučena žena koja je ostavila vrlo značajne tragove u kulturnoj historiji ovih prostora, posebno u teatru i na filmu, o kojoj se nije dovoljno govorilo i pisalo. Nadam se da će ova serija ispraviti tu 'nepravdu' i pobuditi interesovanje za jedan fascinantan život koji je zanimljiva priča sam za sebe", kazala je za Alispahić ranije za Klix.ba.

Premijera filma "GYM" Srđana Vuletića će biti prikazana u 20:30 u Ljetnom kinu Coca-Cola. Riki je konobar u posrnuloj ketering kompaniji. Njegov mizogini kolega i budući zet Ado želi spasiti firmu tako što će prebiti vrhunsku slastičarku Melisu, bivšu saradnicu, i natjerati je da ponovo radi s njima.

Svi uposleni odbace plan kao totalno glup i besmislen. Međutim, Ado je uporni divljak i njegove kolege znaju da on neće stati dok ne bude silom zaustavljen. Riki je razapet između osjećaja za pravdu i normi u kojima tolerišemo familiju i prijatelje bez obzira na to šta oni rade.

Uloge u ovom filmu su ostvarili: Edin Avdagić, Dino Sarija, Dina Mušanović, Rijad Gvozden, Igor Skvarica, Adnan Omerović, Filip Radovanović, Faruk Hajdarević, Mirza Dervišić, Pavle Marković, Aneta Grabovac, Vanja Matović, Davor Bojanić, Aleš Kranjec, Emir Fejzić, Elma Fetić, Anja Kraljević, Helena Vuković, Pavle Novaković, Tarik Džinić, Aldin Omerović i Ejla Bavčić.

Bh. film "Nebo iznad Zenice" Zlatka Pranjića i Nanne Frank Moeller možete gledati u Cineplexxu u dva termina: od 12 i 18 sati. U srcu Evrope, građani jednog od najzagađenijih gradova na svijetu ujedinili su se u borbi za budućnost. Međutim, novac, moć i politika čine se jednako zastrašujućim protivnicima kao što je zagađenje koje ugrožava njihove živote.

Nemojte propustiti pogledati ni "Povratak u Jasenovac/Re:visited Jasenovac" Admira Rahmanovića u 10 sati u Cineplexxu. Ovaj kratki dokumentarac, snimljen na mjestu jednog od najvećih zločina počinjenih u Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata, pokušava dati odgovore na komplikovana pitanja o prirodi sjećanja, svjedočenja, ali i zaborava.

"Safet Zec: Put majstorstva" Gorčina Zeca će biti prikazan u 18 sati u Cineplexxu. Rođen tokom masovnog egzodusa u Drugom svjetskom ratu, Safet Zec odrasta u Sarajevu. Od malih nogu otkriva svoju strast za slikanjem kroz radove majstora poput Rembrandta, slijedi svoju umjetničku viziju, uprkos tome što mu nije mjesto u svijetu savremene umjetnosti. Tragedija rata ponovo pogađa, prisiljavajući ga da pobjegne u Italiju, zemlju starih majstora slikarstva, gdje će neminovno pronaći put da se i kao majstor afirmiše.

Sigurno ćete uživati i u filmu "Grandpa Guru" Silvija Mirošničenka. On će biti prikazan u 20:30 u Ljetnom kinu Safet Zajko. Ovaj uzbudljivi portretni dokumentarac s eklektičnim stilom i pristupom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umjetnost njihovog pjevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića.