Plato ispred Vijećnice
327

Svečano otkrivena ploča u znak priznanja Baščaršije kao Blaga evropske filmske kulture

L. R.
Svečano otkrivanje ploče u znak priznanja Baščaršij kao Blaga evropske filmske kulture (Foto: I. Š./Klix.ba)
Svečano otkrivanje ploče u znak priznanja Baščaršij kao Blaga evropske filmske kulture (Foto: I. Š./Klix.ba)
Evropska filmska akademija danas je na platou ispred Vijećnice postavila i svečano otkrila ploču u znak priznanja Baščaršije kao Blaga evropske filmske kulture.

Zahvaljujući prijedlogu koje je uputilo Udruženja filmskih radnika BiH, Bosna i Hercegovina se takoreći ucrtala u mapu najvažnijih filmskih lokacija u Evropi.

Na događaju su prisustvovali i premijer KS Nihad Uk, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda, direktor Evropske filmske akademije Matthijs Wouter Knol te Elma Tataragić iz Udruženja filmskih radnika BiH.

"Otkako je Evropska filmska akademija pokrenula projekat Evropsko filmsko blago, mi iz Udruženja filmskih radnika BiH smo sanjali da i BiH nađe na mapi evropskih filmskih blaga. Nakon nekog istraživanja, shvatili smo i da na Baščaršija privukla više od 75 filmskih ekipa u historiji bh. filma. Odlučili smo da s Baščaršijom krenemo u kandidaturu za Evropsko filmsko blago", poručila je Elma Tataragić.

Ovo je značajno priznanje za bosanskohercegovačku kinematografiju, za Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu jer ovo rijetko priznanje ima samo nekoliko zemalja regiona. Ovim priznanjem Evropska filmska akademija slavi značajna mjesta za evropsku kinematografiju, mjesta od historijskog značaja koja treba održavati i štititi, ne samo sada, već i za generacije koje dolaze.

Projekat su podržali Kanton Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a pokrovitelj projekta je Telemach BH.

Blago evropske filmske kulture dio je proširenih aktivnosti Evropske filmske akademije na području filmske baštine, koje su započele 2022. godine. Novi Odjel za evropsku filmsku baštinu od tada je pokrenuo mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih podršci i promociji klasika našeg kontinenta.