Premijerno na AJB DOC-u
104

U ispunjenom BKC-u prikazan film "Zeleno zlato", priča o borbi za pravdu i medicinsku legalizaciju kanabisa

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Film "Zeleno zlato" večeras je premijerno prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC-u) u Sarajevu u sklopu 7. AJB Doc Film Festivala.

Film "Zeleno zlato" govori o ulju kanabisa i njegovom dejstvu na zdravlje ljudi, prateći priču Mahira Očuza koji ga je koristio kao lijek.

Producent i protagonista filma Mahir Očuz sretan je što je film privukao veliki broj gledatelja.

"Večeras je premijera filma 'Zeleno zlato', imamo dobar odziv. Jako je šarenolika publika koja će nas gledati. Film neće sada ići u dalju distribucija, imamo godinu dana festivalskog života. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme moći predstaviti široj publici", naveo je.

On ističe da se svuda čuje ista, zastarjela fraza da je kanabis droga.

"Naša misija nije promocija rekreativne legalizacije, budući da smatramo da pušenje, generalno, šteti ljudskom organizmu. Umjesto toga, želimo skrenuti pažnju na širok spektar pozitivnih primjena ove biljke, naročito u medicinske svrhe", dodaje.

Ističe i da su mnogi nedovoljno informisani o potencijalu upotrebe kanabisa u medicinske, industrijske i ekonomske svrhe.

"Najviše zabrinjava činjenica da zakonske procedure provode oni koji kanabis svode isključivo na drogu. Nedostatak obrazovanja i površno razumijevanje samo produbljuju postojeći problem", zaključio je Očuz.

Ulje kanabisa koristi se kao lijek za brojna oboljenja, a jedno od njih je multiple skleroze od koje boluje i protagonista filma. Nažalost, ulje kanabisa u našoj zemlji nije dozvoljeno te pacijenti lijek moraju nabavljati ilegalno.

Dok se u Sloveniji na klinikama propisuju pripravci na bazi kanabisa za liječenje pacijenata, u Bosni i Hercegovini se isti takvi pacijenti krivično gone, što najbolje oslikava nepravedne razlike u pristupu zdravstvenoj njezi na ovom prostoru.

Već sama nabavka ulja kanabisa rizik je za pacijente da budu uhapšeni, baš kao što je privođen i glavni protagonista filma "Zeleno zlato" Mahir Očuz, čija je životna priča ispričana u dokumentarnom filmu kojeg su producirali Midhat Uzejrović i Dženan Bajrović, u koprodukciji Al Jazeere Balkans.